Pensionarii îşi plătesc întreţinerea cu bani de împrumut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de pensionari din Satu Mare apelează la Casa de Ajutor Reciproc pentru a cumpăra medicamente sau pentru a-şi plăti întreţinerea. Numărul noilor membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din judeşul Satu Mare creşte de la o lună la alta.

Sute de pensionari sătmăreni se împrumută lunar de la Casa de Ajutor Reciproc pentru a cumpăra medicamente, hrană sau pentru a-şi achita datoriile la întreţinere. Viorica Marozsan, de 77 de ani, îşi plătea astăzi rata în valoare de 160 de lei. „Ne împrumutăm ca să putem să ne cumpărăm medicamente, mâncare şi să plătim întreţinerea. Am o pensie de 620 de lei după aproape 30 de ani de muncă şi de abia mă descurc. Nu ştiu ce voi face după ce ne vor tăia pensiile“, spune femeia.  O altă pensionară a cerut astăzi 40 de lei pentru că nu îi ajungeau banii să îşi cumpere un sac de ciment. „Putea să scoată mai mulţi bani, dar nu a vrut. Îi trebuiau doar 40 de lei pentru un sac de ciment. Cea mai mică sumă pe care am acordat-o până în prezent a fost de 20 de lei. Pentru mulţi pensionari, Casa de Ajutor Reciproc este singura soluţie în ziua de azi“, a declarat Lucian Marişca, directorul CARP Satu Mare. Ajutor pentru nepoţica bolnavă

Agneta Kirner, de 63 de ani, a luat un împrumut în valoare de 1.200 de lei luna trecută, pentru a-şi ajuta nepoţica bolnavă. „Nepoata mea a fost internată la Cluj şi am avut cheltuieli mari. Am fost nevoită să scot nişte bani. Până la restituirea sumei totale, voi plăti în fiecare lună câte 200 de lei“, a explicat pensionara. 

Banii împrumutaţi, mai mulţi decât cei încasaţi

Nu doar numărul membrilor creşte de la o lună la alta, ci şi sumele împrumutate. Dacă în luna ianuarie a acestui an, 302 de pensionari au apelat la CARP Satu Mare, în luna mai numărul lor a crescut la 505. „În ianuarie, suma totală acordată a fost de 445.550 lei, iar luna trecută am aprobat peste 830.000 de lei. Am acordat mai mulţi bani decât am încasat. Ratele de luna trecută au fost de aproximativ 680.000 lei“, a mai spus Lucian Marişca.


Între 70 şi 120 de noi membri

În fiecare lună, numărul membrilor CARP Satu Mare creşte cu până la 120 de noi membri. „Luna trecută s-au înscris 120 de pensionari. Vin la noi pentru că le acordăm mai uşor împrumuturi şi nu au nevoie de giranţi numai în cazurile în care solicită sume mai mari. Pensionarii sunt oameni care îşi achită ratele. Nu avem probleme cu ei. Primul lucru pe care îl fac când primesc pensia este acela de a veni cu rata la noi“, a mai spus Lucian Marişca.
Judeţul Satu Mare este pe locul patru pe ţară în ceea ce priveşte numărul membrilor înregistraţi la CARP.

Cifra: 20 de lei a fost cea mai mică sumă împrumutată de către un pensionar

Declaraţie: „Ne împrumutăm ca să putem să ne cumpărăm medicamente, mâncare şi să plătim întreţinerea“.
Viorica Marozsan, pensionară

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite