Satu Mare: O lume de basm pentru copiii internaţi la Pediatrie
0
Şase voluntari ai Organizaţiei Caritas aduc, o oră pe săptămână, o rază de lumină în ochii copiilor bolnavi internaţi la secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean.
Copiii bolnavi, aflaţi sub tratament la secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean, au parte de momente vesele, o oră pe săptămână, alături de voluntari ai Organizaţiei Caritas care desfăşoară diferite activităţi pentru a-i ajuta să uite de orele petrecute în saloane, sub tratament. Voluntarii se prezintă în fiecare zi de joi, începând cu ora 16.30, în sala de mese a secţiei unde, „înarmaţi“ cu jocuri şi diferite costumaţii, transformă sala, timp de o oră, într-o lume de basm.
Iţi şi Biţi, atracţia zilei
Aproximativ 10 copii de vârste diferite s-au întâlnit şi în această săptămână cu voluntarii organizaţiei. Doi dintre voluntari s-au costumat în clovni, Iţi şi Biţi, stârnind amuzamentul celor mici. Mariana Amik, unul dintre voluntarii prezenţi de fiecare dată la activităţi a declarat că este la cea de a cincea întâlnire cu copii. „Venim cu mare plăcere aici. Copii sunt foarte receptivi. În principiu preferă cărţile de colorat şi jocurile interactive. Pentru început toată lumea participă la un joc de cunoaştere. Aducem o minge pe care o dăm de la unu la altul, în cerc, iar fiecare copil şi voluntar îşi rosteşte numele pentru a ne cunoaşte cât de cât, după care începem cu jocurile. Pe fiecare masă punem cărţi şi creioane de colorat, puzzle-uri, şi alte jocuri şi fiecare copil, în funcţie de dispoziţie, îşi alege jocul“, a declarat voluntara.
Atmosferă de basm
Activităţile desfăşurate fac parte dintr-un proiect iniţiat de Organizaţia Caritas. „Scopul activităţilor desfăşurate este crearea unei atmosfere prietenoase şi atrăgătoare care să fie de ajutor în vindecarea copiilor, reducând stresul cauzat de mediu. Voluntarii desfăşoară diferite activităţi dedicate copiilor de toate vârstele, indiferent de diagnostic sau tratament. Citesc poveşti, învaţă cântece, poezii, jocuri distractive, desene şi pictură, jocuri de logică, jocuri de construcţie şi asamblare colaj. Aceste activităţi îi ajută pe cei mici să uite pentru un timp de injecţii, tratamente şi suferinţe“, a declarat Csilla Fazekaş, purtătorul de cuvânt al organizaţiei. Înainte de începerea activităţilor voluntarii se îmbracă în clovni şi transformă sala de mese într-o cameră de joacă. Şi personalul medical apreciază gestul voluntarilor. „ Este un gest minunat. Ne bucurăm când cineva încearcă să-i facă pe aceşti copii să uite de durere“ a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, Constantin Demian.