Pasionaţii de fotografie şi-au făcut asociaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

29 de artişti fotografi din Satu Mare s-au reunit într-o asociaţie, care şi-a propus să promoveze această artă în rândul tinerilor. Alexandru Ardelean este unul dintre cei mai renumiţi fotografi din oraş. Pasiunea lui pentru această artă a apărut după vârsta de 20 de ani.

Alexandru Ardelean este la cei 43 de ani ai săi unul dintre cei mai renumiţi artişti fotografi din Satu Mare. El spune că a luat contact cu arta mai întâi prin grafică, apoi prin pictură, iar mai nou prin fotografie. În prezent, lucrează la primul său roman „Creatorul de îngeri“ pe care speră să-l prezinte publicului în vara acestui an.

În copilărie era pasionat de electronică
S-a născut pe 20 decembrie 1968 într-o familie modestă de muncitori, în care mama era ţesătoare, iar tatăl strungar. Pasiunea pentru artă şi-a descoperit-o destul de târziu, abia după vârsta de 20 de ani. „În copilărie desenam, dar nu la modul pasional. Mai degrabă mă preocupa electronica şi alte domenii tinereşti. La 23 de ani m-am apucat de grafică şi pictură, însă la nivel experimental“, spune artistul. Câţiva ani mai târziu a început să studieze cele două discipline la Şcoala de arte sub îndrumarea profesoarei Szodoray Paradi Hajnalka.
Primele lucrări de grafică au început să se concretizeze în anii 1992-1994. „Timp de un an am lucrat în Cluj şi, cum nu cunoşteam multă lume, după orele de muncă aveam timp să desenez. Făceam portrete şi compoziţii suprareale în stilul lui Salvador Dali, care este dascălul meu spiritual“, precizează Alexandru Ardelean. În prezent lucrează la primul său roman, „Creatorul de îngeri“, pe care speră să-l prezinte publicului în vara acestui an.

Fotografia, extensia artelor vizuale
Ca o extensie la artele vizuale pe care le promova, Alexandru s-a apucat şi de fotografie. Primele lucrări le-a realizat, în anul 1995, cu un aparat rusesc, Zenit, pe film. Artistul spune că cu acel aparat a realizat şi cele mai artistice fotografii, unele dintre ele fiind şi acum preferatele sale. Expoziţii de fotografie a avut trei până în present, iar anul acesta o pregăteşte pe a patra. Până acum a avut ca teme femeia în viaţa de zi cu zi. „Modelele pe care le-am folosit au fost prietene şi cunoştinţe apropiate, pe care le-am fotografiat în diferite ipostaze. Să fotografiezi un om nu e chiar aşa de simplu. Trebuie să stabilesc un echilibru emoţional între el şi mine“, explică artistul.

Şi-au făcut asociaţie

Alexandru Ardelean este membru în asociaţia artiştilor fotografi, înfiinţată ieri la Satu Mare. În prezent, asociaţia are 29 de membri, iar scopul ei este de a sprijini promovarea şi dezvoltarea artei fotografice. Pentru a marca înfiinţarea asociaţiei, 24 de artişti vor expune, în data de 7 aprilie, zeci de fotografii în holul Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti“.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite