Paradox: Strada cu două nume și nicio utilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi locuiesc pe strada Victoriei, aproape 30 de sătmăreni au trecut în cărţile de identitate domiciliul pe strada Zorilor.Încurcătura le-a creat dificultăți oamenilor care de ani de zile plătesc impozite de oraș, dar trăiesc mai rău ca la țară, fără principalele utilități.


Locuiesc pe strada Victoriei, dar în Cartea de Identitate figurează pe strada Zorilor. În zona ștrandului, la limita vestică a orașului, lângă Bercu Roșu, o jumătate dintre locuitorii de pe strada Victoriei figurează pe strada Zorilor. „Pe partea stângă este Victoriei, iar pe partea dreaptă este strada Zorilor. Suntem vreo 15 case care figurăm pe strada Zorilor, chiar dacă noi locuim pe strada Victoriei. La câteva sute de metri mai jos, locuiește sora mea care figurează, culmea, pe strada Victoriei“, spune Angela Seuceanu, una dintre localnice.

Situația străzii cu două denumiri a fost reclamată ani de-a rândul de sătmărenii care, din cauza situației locative, au rămas fără principalele utilități. „Noi plătim impozite de oraș, dar trăim mai rău ca la țară, fără nicio utilitate. O firmă ne-a cerut aproape 1 miliard de lei vechi ca să ne branșeze la gaz, pentru că, cei de la gaz nici nu ne-au băgat în seamă. Mai mult, Primăria a uitat cu totul de noi, iar dacă mergem să ne plângem și le spunem unde avem domiciliul, ei ne spun că figurăm cu toate utilitățile“, mai spune Angela Seuceanu.  

„Știau că nu au utilități înainte să construiască“

Primarul Iuliu Ilyes susține că sătmărenii mai au de așteptat până când se va decide că zona reprezintă o prioritate în privința investițiilor. „Ei știau că nu au utilități înainte de a-și construi acolo case. Banii sunt puțini. Am asfaltat 60 din 100 de străzi de pământ și vrem să continuăm aceste lucrări. Sunt oameni care au așteptat zeci de ani pentru aceste minime condiții, mai ales că în privința utilităților nu toate depind de noi. În privința actelor însă, oamenii ar fi bine să se pună în normalitate. Acolo este o singură stradă, strada Victoriei“, afirmă Iuliu Ilyes, care le recomandă locuitorilor să îşi schimbe actele.

Și furnizorii de utilități susțin că îi vor lua în calcul pe sătmărenii de pe strada Victoriei. „Circa 21 % din tarifele Apaserv sunt destinate investițiilor. Vom lua în calcul investiții și pe această stradă“, susține Ioan Leitner, directorul Apaserv Satu Mare. Pe de altă parte, reprezentanții Electrica susțin că aceste investiții le revin beneficiarilor sau autorităților locale, iar în privința branșării la rețeaua de gaz, decizia îi aparține conducerii naționale a companiei.

Oamenii sunt însă deciși să își caute dreptatea în instanță. „Eu vreau să dau în judecată Primăria în primul rând pentru treaba aceasta cu numele străzii, pentru că eu nu vreau să plătesc atâtea milioane pentru preschimbarea tuturor actelor, cand de fapt ei mi-au dat actele potrivit cărora figurez pe Zorilor în loc de Victoriei. Iar în privința utilităților, noi de ce plătim impozite peste impozite și nu beneficiem de un minim de condiții?! Cineva trebuie tras la răspundere“, conchide Angela Seuceanu, unul dintre locuitorii străzii Victoria, dar cu domiciliul pe strada Zorilor.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite