Papagalul- paznic, scos la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Papagalul Lilo îşi petrece majoritatea timpului cu Iudith
Papagalul Lilo îşi petrece majoritatea timpului cu Iudith

Papagalul Lilo, angajatul-model al unui supermarket din Satu Mare, şi-a încheiat cariera: stăpânul său l-a scos la licitaţie, la un preţ de pornire de 1.800 de euro!

Frumuseţea şi exotismul lui atrăgeau clienţii. Inteligenţa şi-o folosea verificând atent ca nu cumva cineva să fure din produse. Lilo, un papagal amazonian de 6 anişori, a devenit mascota magazinului sătmărean, dar şi paznicul caselor de marcat.
„Stătea cocoţat între casele de marcat verificând coşurile. Dacă i se părea ceva suspect, începea să strige", spune Andrei Rusu, patronul magazinului din Satu Mare.
Din păcate, din pricina unor probleme personale, Vasile Hamza, cel căruia îi aparţine papagalul, s-a văzut nevoit să renunţe la „copilul lui de suflet".
„Trebuie să plec în Italia şi nu am cum să-l iau. O să fiu plecat mult de acasă, cu serviciul, şi nu-l pot lăsa singur, că plânge ca un copil. L-am mai lăsat odată singurel şi vecinii au vrut să cheme pompierii că au auzit un copil ţipând. Îmi pare rău că trebuie să renunţ la el. Nu l-aş fi dat pentru nimic în lume", ne-a spus tăticul lui Lilo.


Cifre  - 1.800 de euro este preţul cerut pentru papagal pe pagina de licitaţii online okazii.ro

Pronunţă corect câteva cuvinte

Cuvintele pe care le pronunţă corect sunt „ciao, da, nu, ce faci, Lilo, Jolti“. „În primele două luni a fost mai retras. Doar cu mine şi cu Iudith se înţelegea. Muşca pe toată lumea şi nu accepta să fie atins. Acum e foarte prietenos şi muşcă numai când e agitat“, susţine Andrei Rusu.
Deşi e înconjurat numai de oameni care îl iubesc, Lilo nu scapă nepedepsit. „Când a întrecut măsura cu muşcatul sau cu smulsul banilor şi a chitanţelor din mâinile clienţilor îl duc în magazie şi îl las acolo până se linişteşte. În semn de protest, strigă şi fluieră. Mâncarea preferată a papagalului este pireul de cartofi“, a mai declarat proprietarul magazinului. 

Pasărea a fost adusă din Italia

Vasile Hamza a cumpărat papagalul în urmă cu şase ani din Italia cu 1.000 de euro. Potrivit specialiştilor, principala caracteristică a papagalilor amazonieni este aceea de a imita sunete. Sunt deosebit de inteligenţi, unele teste demonstrând că se situează la acelaşi nivel cu un copil de trei ani. „Depinde de la exemplar la exemplar. Lilo este un Amazon de Venezuela. Această specie cuprinde 30 de specii şi alte 70 de subspecii“, a declarat ornitologul sătmărean Fazekas Lorand.




Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite