Papagal VIP de 1.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lilo, un papagal amazonian impresionează clienţii dintr-un magazin sătmărean. Potrivit specialiştilor, papagalii din specia Amazon fac parte din grupul vorbitorilor, iar inteligenţa lor se situează la acelaşi nivel cu al unui copil de trei ani.

Papagalul Lilo este mascota unui minimarket din cartierul sătmărean Micro 15, dar şi supraveghetorul a tot ceea ce mişcă în unitate. Lilo are şase ani, iar stăpânul său, Vasile Hamza, l-a învăţat să vorbească. „Stă cocoţat pe bara dintre casele de marcat şi verifică atent coşurile cu cumpărături. Când observă ceva roşu într-un coş se apleacă şi se uită cu atenţie de parcă ar fi un poliţist. Dacă i se pare ceva suspect, începe să strige“, susţine Andrei Rusu (26 ani), patronul magazinului.


Când nu comentează de pe bară, se întreţine cu vânzătoarea. Oroszi Iudith este preferata lui. „Sunt singura dintre vânzătoare cu care îi place să povestească. Se aşează pe umărul meu şi îmi cere chipsuri. Le ciuguleşte dintre buze. Ştiu când e supărat sau obosit, iar atunci trebuie să-i dau mare importanţă“, a declarat vânzătoarea în vârstă de 45 de ani.
Clienţii magazinului sunt fascinaţi de înaripata verzuie, iar unii dintre ei se duc la cumpărături cu aparatele de fotografiat şi filmat. „Venim des la acest magazin pentru că fetiţei, Vanessa, îi place să se joace cu papagalul Lilo. Se distrează când acesta fură chitanţele şi nu vrea să le înapoieze clienţilor“, spune Cristina Kalman, una dintre clientele fidele ale magazinului. Copiii se întrec în a-i da mâncare sau a se fotografia cu el, iar Lilo îi adoră. Mâncarea preferată a papagalului este pireul de cartofi.

Pronunţă corect câteva cuvinte

Cuvintele pe care le pronunţă corect sunt „ceau, da, nu, ce faci, Lilo, Jolti, însă îţi poţi da seama cu uşurinţă când se ceartă. „În primele două luni a fost retras. Doar cu mine şi cu Iudith se înţelegea. Muşca pe toată lumea şi nu accepta să fie atins. Acum e foarte prietenos şi muşcă numai când e agitat“, susţine Andrei.
Deşi e înconjurat numai de oameni care îl iubesc, Lilo nu scapă nepedepsit. „Când a întrecut măsura cu muşcatul sau cu smulsul banilor şi a chitanţelor din mâinile clienţilor îl duc în magazie şi îl las acolo până se linişteşte. În semn de protest, strigă şi fluieră“, a mai declarat proprietarul magazinului. 

Pasărea a fost adusă din Italia

Vasile Hamza a cumpărat papagalul în urmă cu şase ani din Italia cu 1.000 de euro. Potrivit specialiştilor, principala caracteristică a papagalilor amazonieni este aceea de a imita sunete şi fac parte din grupul select al vorbitorilor. Sunt deosebit de inteligenţi, unele teste demonstrând că se situează la acelaşi nivel cu un copil de trei ani. „Depinde de la exemplar la exemplar. Lilo este un Amazon de Venezuela. Această specie cuprinde 30 de specii şi alte 70 de subspecii“, a declarat ornitologul sătmărean Konya.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite