Panouri solare made in Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NOUTATE : Prima fabrică de panouri fotovoltaice din România a fost inaugurată ieri în parcul industrial din Vetiș. Investiția de 10 milioane de euro aparține grupul Renovatio Solar din România, parte a grupului internațional Renovatio Group .

Hala din parcul industrial se întinde pe o suprafață de 3,000 metri pătrați, iar linia de ansamblare este complet automatizată. În acest moment, doar 17 persoane lucrează la fabricarea panourilor solare, însă până în luna decembrie, numărul angajaților va ajunge la 30. Șeful departamentului de Dezvoltare Internațională din cadrul companiei, portughezul Andre Fraja a declarat că personalul fabricii trebuie să cunoască modalitatea de funcționare a aparatelor ultra-moderne. „Am ales județul Satu Mare pentru că este, din punct de vedere strategic, o zonă foarte bună. Mai mult, aici am găsit oameni dispuși să învețe cum se lucrează în această fabrică“, a declarat Andre Fraja.



Panouri de înaltă calitate


Renovatio Solar produce module fotovoltaice mono şi policristaline pe baza de siliciu. Conform reprezentanților companiei, în fabrică se vor produce anual 250.000 de panouri. „În momentul de față, piața noastră o reprezintă Europa de Est, în România energia solară nefiind exploatată. Cu toate acestea, nu cred că astfel de panouri nu ar da randament aici, dar am început o serie de proiecte pentru Italia, Grecia, Portugalia, țări pentru care exportăm aceste panouri fotovoltaice.
În parcul industrial din Vetiș se vor produce panouri cu puteri de la 225 W și până la 250, iar panourile din Vetiș vor destinate deocamdată parcurile fotovoltaice.
Renovatio Group este înregistrat în Cipru, având subsidiare în Italia, Polonia, România şi Bulgaria. Subsidiara Renovatio Power România are în dezvoltare pe plan local proiecte eoliene de 800 MW cu compania EDP Renováveis, a treia mare companie producătoare de energie eoliană din lume, din care 275 MW sunt deja în construcţie şi vor fi operaţionali în 2010, potrivit datelor companiei. În domeniul solar, grupul cipriot se va concentra pe Italia, România, Bulgaria şi Malta.

image


Prețuri ținute la secret

Reprezentantul companiei nu a vrut să precizeze la cât s-ar ridica costul panourilor solare pentru un acoperiș de casă, acesta motivând că în discuție intră mai multe aspecte. „Nu pot să dau acum niciun detaliu despre acest aspect. Trebuie să vedem cum bate soarele, dacă se vrea această energie solară și pentru încălzirea locuinței, câte persoane trăiesc zilnic acolo. Deocamdată, lucrăm pentru export. România este o țară bună, cu mult soare“, a mai declarat Andre Fraja.

Posibile colaborări

Primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, a declarat că inaugurarea acestei fabrici la Satu Mare nu are o importanță majoră în ceea ce privește numărul de locuri de muncă create. „Este vorba în momentul de față de 17 persoane, probabil cifra va crește. Important este că avem tehnologia la noi în municipiu, specialiștii sunt pe teritoriul nostru și ne putem folosi de acest lucru. Mai mult, oameni de afaceri străini vor călca pragul municipiului“, a spus primarul Iuliu Ilyes.
Acesta nu a exclus nici varianta unei colaborări cu firma de panouri. „Am discutat cu specialiștii și s-ar putea să semnăm un proiect cu aceștia. Actuala groapă de gunoi, care va dispărea peste câteva luni, va lăsa în urmă un spațiu care nu poate fi folosit pentru orice. Drept urmare, amplasarea acestor panouri acolo poate ne-ar ajuta să creăm energie pentru iluminatul public, economisând astfel sume mari“, a mai spus Iuliu Ilyes.

image


Tehnologie germană

Renovatio Solar este prima companie producatoare de panouri fotovoltaice la scara industrială din România care utilizează o linie de producție, complet automatizată, de proveniență germană. Furnizorul a asigurat atât partea tehnică a unității de producție, cât și asistență pe durata instalării componentelor liniei de asamblare. Fiecare etapă a fost atent supervizată astfel încât proiectul final să îndeplinească întocmai toate criteriile de calitate ale companiei germane.

image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite