Palinca de nuci ajunge în Cartea Recordurilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de la Guiness Book va fi prezentă la Satu Mare la jumătatea lunii august pentru a omologa un record bătut de profesorul Iosif Bondici. Sătmăreanul va ajunge în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare cantitate de palincă de nuci îmbuteliată vreodată: cinci litri.

Iosif Bondici, un profesor sătmăreanu de 51 de ani, a început să producă şi să vândă palincă de nuci în urmă cu cinci ani. „Am avut succes cu palinca de nucă de când am început să o produc. E o rețetă secretă, pe care am primit-o sub jurământ de la un episcop maghiar", spune Iosif Bondici. Sătmăreanul şi-a trimis deja produsul la Cartea Recordurilor.
„Am solicitat să se omologheze în Cartea Recordurilor palinca de nucă pentru că este o băutură deosebit de rară care are și efect de medicament. Vindecă foarte multe tipuri de afecţiuni", spune bărbatul. Echipa Guiness Book va fi prezentă la Satu Mare în data de 15 august, pe platoul din Piaţa 25 octombrie, pentru a înscrie în Cartea Recordurilor cea mai mare cantitate de palincă de nuci îmbuteliată: cinci litri.



Click aici pentru Galerie Foto

„Luna aceasta le-am trimis o solicitare, au făcut verificări şi mi s-a comunicat că sunt singurul producător de palincă de nuci din lume. Am stabilit data de 15 august pentru omologare şi mă bucur că pot aduce în Satu Mare un record mondial”, spune Bondici, care, devine astfel singurul sătmărean din Cartea Recordurilor.
Băutura este îmbuteliată în sticle de cele mai diverse forme, de la cele ornate cu cifre pentru aniversări, clepsidre, butoiaşe, mitraliere sau zeiţe, până la îndrăzneaţa sticlă în formă de penis, care a atras atenţia la târgul de produse tradiţionale. Sticlele le importă din Ungaria, mai exact din oraşul Debrecen, de la un producător local, firma Hajdu Glass.
Reţetă secretă, sub jurământ
În anii 2000, Joszi, cum îi spun prietenii, muncea prin vacanţe împreună cu nişte prieteni pe moşia episcopului din Debrecen. Ei culegeau vişine şi nuci, iar, în urma prieteniei strânse legate pe parcursul mai multor ani, episcopul i-a dat reţeta palincii de nucă sub jurământ. Atâta timp cât mai avea să trăiască episcopul, Jozsi nu avea voie să facă afaceri cu această băutură. Cât despre reţeta misterioasă a palincii de nuci, Iosif Bondici a jurat să nu o spună nimănui până este în viaţă.
Nu îşi doreşte să facă o afacere din vânzarea acestei băuturi unicat, ci doar să îşi rotunjească veniturile. „Episcopul avea 50 de hectare de nuci, iar într-o zi nu m-am mai putut abţine şi l-am întrebat ce face cu ele. Atunci m-a dus într-o pivniţă imensă unde erau nişte cazane şi mi-a dat să gust din această palincă. La scurt timp mi-a dat şi reţeta, dar au trecut ani buni până când să mă apuc să o produc. Criza şi scăderea salariilor m-au făcut să caut soluţii pentru a-mi rotunji veniturile“, spune Iosif Bondici.
Încă din 2006, Nut Brandy este marcă înregistrată şi Iosif participă cu plăcere la toate târgurile de profil, fiind recunoscut ca producător tradiţional. Locuieşte în satul Mărtineşti, dar se trage din comuna Medieşu Aurit, sat Medieş Vii, acolo unde şi produce această palincă împreună cu socrii lui. Nu face cantităţi mari, ci doar cât să umple câteva sticle. Preţurile variază între 120 şi 250 de lei, în funcţie de forma sticlei şi de gramaj. „Sticlele sunt foarte scumpe, le aduc din Ungaria de la o cunoştinţă de-a mea, care produce sute de modele”, spune Bondici.
DESTIN: Visa să devină electronist sau înotător
Iosif Bondici s-a născut la Satu Mare în anul 1951 într-o familie cu doi copii. A copliărit în satul Cucu, despre care spune cu tristeţe că a fost luat de ape la inundaţiile din mai 1970. S-a mutat apoi, împreună cu părinţii, la Negreşti-Oaş, acolo unde a şi terminat Liceul de Cultură Generală.
Pasionat de mic de tehnică, şi-a dorit să devină electronist. Un alt vis al lui era ca într-o zi să ajungă un înotător cunoscut, asta după ce a făcut înot de performanţă ani la rând şi a obţinut rezultate bune la competiţi şi olimpiade. După terminarea liceului, a urmat cursurile Facultăţii de electronică aplicată de la Oradea şi mai apoi o şcoală postuniversitară de educaţie tehnologică, în acelaşi oraş. Forţat de situaţia materială, imediat după terminarea şcolii postuniversitare s-a angajat în învăţământ, domeniu în care profesează şi în prezent. Bondici predă la trei şcoli din Satu Mare: Şcoala cu clasele I-VIII „Constantin Brâncoveanu“, Liceul Ortodox şi Liceul cu Pogram Sportiv. Spune că doar aşa poate întruni o catedră întreagă şi poate obţine un venit care să asigure traiul familiei. Este căsătorit, are o fată în clasa IX-a, Beatrice-Diana. Când vine vorba de planuri de viitor, Joszi, aşa cum îi spun prietenii, nu are niciun moment de ezitare şi spune că este în căutare de idei bune. Ar dori să îşi deschidă o afacere proprie care să îi asigure venituri cu care să poată oferi familiei tot ce îşi doreşte. Nu vrea să facă averi, ci doar un venit satisfăcător şi constant.

image
image
image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite