FOTO Palatul cu termopane ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Iuliu Ilyes nu vrea să îi amendeze pe proprietarii care au montat termopane pe clădirea monement istoric. Edilul spune că proprietarii apartamentelor din imobilul de pe strada Crasna abia îşi duc existenţa şi nu au făcut niciun rău prin lucrările neautorizate.

Proprietarii apartamentelor din Casa Muhi şi-au pus geamuri termopan în urmă cu 10 ani, deşi clădirea este declarată monument istoric de categoria B pe lista aprobată de Ministerul Culturii. Deşi a fost sesizată încă de atunci, problema geamurilor care strică aspectul palatului nu a fost încă rezolvată. „Noi am sesizat situaţia, însă nu prea avem ce face. Am lăsat avize la oameni, am sesizat atât Poliţia, cât şi Primăria să facă demersuri pentru readucerea clădiri la starea iniţială, însă de ani de zile nimeni nu face nimic, iar noi suntem legaţi la mâini şi la picioare”, a declarat George Vulturescu, directorul Direcţiei pentru Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Satu Mare. Primarul ştie că lucrările efectuate sunt ilegale, dar nu vrea să îi amendeze pe proprietari. „Ştim, sigur că ştim care e problema cu legalitatea şi ilegalitatea, dar ce să facem? Să amendăm săracii oameni, care majoritatea sunt pensionari şi nu pot trăi de pe o zi pe alta? Nu am ce să le fac. Nu vreau să-i amendez pentru că, până la urmă, nu au făcut niciun rău nimănui, decât că şi-au izolat săracii apartamentele”, spune primarul Iuliu Ilyes. Potrivit legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, toate modificările efectuate pe clădirile declarate monument istoric trebuie să fie avizate de Ministerul Culturii. De acest lucru însă nu s-a ţinut cont în urmă cu 10 ani. „Noi nu am dat niciun aviz şi nu vom aviza niciodată ca o clădire istorică să aibă geamuri termopan care să-i distrugă imaginea arhitecturală”, mai spune George Vulturescu.

Proprietarii nu se simt vinovaţi

Vasile Opriș, patronul unei societăți de transport cu sediul în palatul de pe strada Crasna, care și-a amenajat biroul cu termopane, a declarat pentru „ADS“ că nu se consideră vinovat, chiar dacă nu a solicitat aviz pentru lucrări. „Am efectuat lucrările fără să solicit aviz, însă nu cred că am comis vreo crimă de urbanism. Am pus termopane din lemn, de culoare maronie, pe dimensiunea vechilor geamuri care erau putrezie, pentru a nu strica estetic arhitectura clădirii. Nu același lucru îl pot spune despre vecinii mei, care și-au pus termopane din plastic alb”, a declarat Opriș.



O altă chiriașă, Varga Tunde, de 30 de ani, locatara unui apartament cu termopane albe la stradă, nu consideră că a făcut ceva rău. „Să nu moară oamenii de frig e important, nu cum arată clădirea“, a afirmat femeia. Şi Dragus Jozsef deţine un apartament în palat. „Mama mea a cumpărat un apartament aici prin anii 1950. Ea a locuit aici până anul trecut, când a decedat, iar acum apartamentul stă gol până familia va decide ce va fi cu el”, spune bărbatul, care susţine că termopanele au fost montate de proprietari fără vreun aviz din partea autorităţilor. Primarul Iuliu Ilyes spune că imobilul va fi reabilitat când municipalitatea va avea bani pentru acest lucru şi că atunci vor fi schimbate şi geamurile termopan puse ilegal.

Istoria clădirii

Casa Muhi, cunoscută sub numele de Palatul Muhi, a fost construită în urmă cu mai bine de 100 de ani. Urmaşii doctorului Muhi Zsigmond, medic vestit în Satu Mare în acele vremuri, spun că palatul a fost construit între anii 1905-1910. „Deşi nu sunt date exacte, fratele bunicului meu, dr. Muhi Zsigmond, a construit clădirea în perioada 1905-1910, nici mai devreme, nici mai târziu. Pe vremea respectivă cumpărase o fabrică de cărămidă, iar cum afacerile pe atunci nu mergeau ca astăzi a folosit materialele pentru construirea unor clădiri priin oraş”, povesteşte Muhi Miklos, unul dintre urmaşi. În anul 1923, după decesul doctorului, soţia acestuia, Muhi Ilona, a vândut clădirea şi s-a mutat la Budapesta. Imobilul a fost apoi naţionalizat, iar între 1948 şi 1959 cele 32 de apartamente au fost vândute.

image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite