Palatul Administrativ costă 100.000 de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a plăti doar o singură lună factura de întreţinere a Palatului Administrativ, un salariat cu venit minim pe economie ar avea de muncit circa 15 ani.  Dacă se iau în calcul şi facturile de telefonie, parcul auto şi combustibilul folosit de funcţionari, cheltuielile anuale ajung la aproape două milioane de lei.


Consiliul Judeţean şi Primăria sunt principalii locatari ai Palatului Administrativ  Satu Mare. Imobilul de 15 etaje, depăşeşte numeroase clădiri înalte din Bucureşti, de exemplu Hotelul Intercontinental (77 de metri). Este depăşit de Casa Presei Libere (104 metri) sau de Tower Center International (100 de metri). Palatul Administrativ Satu Mare este cea mai înaltă clădire administrativă din ţară, la fel de mari sunt însă şi costurile de întreţinere a acesteia.

Aproape 45.000 de lei costă bugetul administraţiei locale numai factura lunară la curentul consumat în Palatul Administrativ Satu Mare. Clădirea înaltă de 96,5 metri are 15 etaje şi o suprafaţă desfăşurată de aproape 5.200 de metri pătraţi. Consiliul Judeţean, proprietarul clădirii în care au sediul Prefectura şi alte instituţii deconcentrate, a alocat Primăriei Satu Mare circa 2.000 de metri pătraţi.

Zeci de mii de lei pentru încălzire


Numai pentru încălzire se cheltuie lunar, în timpul sezonului rece, câteva zeci de mii de lei. Ultima factură la gaz, de circa 20.000 de lei nu a fost însă cea mai mică. „Anul trecut în ianuarie a venit o factură de gaz de aproape 70.000 de lei. De atunci s-au luat însă măsuri pentru a face economie“, spune Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean.

Potrivit celor din administraţie, clădirea nefiind izolată termic corespunzător, risipeşte însă circa 30% din energia termică. „Nu avem acum fonduri, dar cu ferestre conforme s-ar economisi circa 30% din căldură“, afirmă Vasile Faur, şef Birou Administrativ din cadrul primăriei. Acesta mai spune că, tocmai din acest motiv, centralele termice ce deservesc primăria au senzori de temperatură şi în afara clădirii, reglând temperatura din clădire în funcţie de starea termică exterioară.

Pe lângă gaz şi curent, care reprezintă cele mai substanţiale costuri de întreţinere, ce au costat bugetul în acest an peste 400.000 de lei,  serviciile de furnizare a apei, salubritatea, întreţinerea lifturilor, reparaţiile, întreţinerea sistemului termic şi alte asemenea servicii cresc factura palatului la circa 100.000 de lei lunar. Dacă se iau în calcul şi facturile de telefonie, parcul auto şi combustibilul folosit de funcţionari, Palatul Administrativ ajunge la o factură anuală de aproape două milioane de lei.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite