Păcănelele, jackpot pentru Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încasările Direcţiei de Finanţe Satu Mare din jocurile de noroc s-au triplat într-un singur an. În 2009, Finanţele au colectat de la firmele care administrează jocuri de noroc 4,7 milioane de lei, faţă de 1,3 milioane în 2008.


Numai de la începutul acestui an, firmele au licenţă pentru jocurile de noroc au plătit 400.000 de lei în contul bugetului de stat , urmând ca până la finalul anului suma să crească de 10 ori. În pofida triplării sumelor colectate din acest domeniu de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare, numărul firmelor care speră să facă profit din jocuri de noroc s-a redus la Satu Mare, din cauza majorări taxelor, anul trecut.

Taxe de şapte ori mai mari

„Încasările de trei ori mai mari într-un an din jocurile de noroc se explică prin majorarea substanţială a taxelor anuale şi trimiestriale pe care firmele le au de plătit. De exemplu, pentru un aparat de tip slot machine, dacă înainte de majorare se achita 1.700 de lei pe an, acum taxa este de 8.000 de lei pe trimestru, de aproape şapte ori mai mare, ca să nu mai vorbim de licienţa anuală, de organizator, care costă acum 25.000 de lei“, susţine Ovidiu Bura, inspector principal în cadrul Biroului Autorizări şi Gestionare Cazier Fiscal din cadrul DGFP Satu Mare.

Numărul firmelor care operau în acest domeniu s-a redus la jumătate în 2009, după majorarea taxelor. „În anul 2008 au fost circa 50 de firme, în prezent avem 22 de firme din Satu Mare cu licenţe valabile. Principalul motiv pentru care unele firme au renunţat este reglementarea din Ordonanţa de Urgenţă nr 77 din 2009, potrivit căreia numărul minim de aparate pentru a fi licenţiat este de 50“, afirmă Angela Marinescu, şef Birou Autorizări şi Gestionare Cazier Fiscal din cadrul DGFP Satu Mare.

Patronii acuză taxele sufocante

Firmele care au rezistat anul trecut au reuşit să se menţină datorită investiţiilor făcute în ultimii ani. „Taxa nu a mai fost majorată din 1999, era normal să mai crească, dar nici chiar aşa, de şapte ori. Multe dintre firme au renunţat din cauza taxelor sufocante“, afirmă Radu Fuşle, administratorul unei firme locale din domeniu. El mai spune că în judeţ monopolul este deţinut de firmele naţionale.
Între timp, cei care au dat în patima jocurilor de noroc speră încă la câştiguri considerabile. „Acum un an am câştigat aproape 2.000 de euro, iar în rest sume mai mici. Trebuie să cunoşti cât de cât aparatele, dacă vezi că nu îţi dă, joci pe altul. Dar ai nevoie de experienţă până să câştigi“, conchide Lorand Molnar, un jucător împătimit.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite