PROCESE: Amenzile pentru munca la negru ajung în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 90% dintre patronii care au fost depistaţi că practică munca la negru contestă în instanţă amenzile aplicate de ITM. Conducerea ITM Satu Mare susţine că procesele pot dura luni sau chiar ani şi că acest lucru împiedică publicarea numelor acestor societăţi pe site-ul instituţiei.

Potrivit unei strategii naţionale puse la punct de Ministerul Muncii privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010 - 2012, începând din luna ianuarie 2011 toate Inspectoratele teritoriale judeţene trebuie să publice numele societăţilor comerciale care au fost depistate cu muncitori fără forme legale. Termenul pentru publicarea primelor liste era sfârşitul lunii februarie, însă Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare încă nu afişat lista şi nici nu o va face în perioada următoare. Conducerea ITM Satu Mare motivează că firmele au dreptul să depună contestaţii şi că lista nu poate fi publicată până instanţele nu dau soluţii în toate cazurile. Problema cea mare este că 90% dintre firmele amendate de ITM din 1 ianuarie 2010 până la sfârşitul lunii martie 2011 au depus contestaţii. Este vorba de 203 angajatori, la care au fost depistaţi, în urma controalelor, 270 de muncitori fără forme legale de angajare.
„Până instanţele nu vor soluţiona contestaţiile depuse de angajatorii descoperiţi de inspectorii ITM nu vom putea publica listele. S-au depus prea multe contestaţii, circa 90% din firmele depistate din 1 ianuarie, iar, până nu se soluţionează toate, nu putem face publice numele firmelor. Aceste procese pot dura luni întregi, până la doi ani”, spune Alin Dan, directorul adjunct al ITM Satu Mare.
Amenzi de 810.000 de lei
Cei 154 de angajatori depistaţi în cursul anului 2010 şi cei 49 depistaţi din 1 ianuarie 2011 până la sfârşitul lunii martie au încasat în total amenzi în cuantum de 810.000 lei. Amenda pentru un „angajat” fără forme legale este de 3.000 respectiv 4.000 de lei.
„Angajatorii care au contestat amenzile date de inspectorii ITM au invocat diferite motive, unele chiar absurde, doar ca să tragă de timp şi să nu-şi plătească amenzile, ori pentru ca acestea să fie transformate în avertismente”, mai spune Alin Dan.
Printre motivele invocate de angajatori se numără necompletarea corectă a formularelor privind obligaţia contribuţiilor la stat sau faptul că nu ştiau care sunt procedurile de declarare a angajaţilor. „Unele firme care au depus contestaţii au negat în faţa instanţei ceea ce le-au declarat inspectorilor de muncă în cursul verificărilor şi controalelor”, mai spune directorul adjunct al ITM Satu Mare.
Controalele privind munca la negru vor continua pe tot parcursul anului.
Amenzi mai mari din luna mai
Din 1 mai, conform noului Cod al Muncii, angajatorii prinşi cu muncitori fără forme legale vor primi amenzi de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare muncitor care nu este declarat.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite