Ovidiu Turtoi, jandarmul specializat în arte martiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Turtoi este singurul jandarm din Satu Mare specializat în arte marţiale
Ovidiu Turtoi este singurul jandarm din Satu Mare specializat în arte marţiale

Este singur cadru militar de la unitatea de Jandarmi Satu Mare care pune zilnic în practica tehnicile învătate alături de o grupă de chinezi. Ovidiu Turtoi este subofiţer operativ în cadrul grupei I, anti-tero din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare. Zilnic este pe teren, iar timpul liber lipseşte de multe ori.

Jandarmul se deosebeşte de colegii lui prin simplu motiv că este singurul militar specializat în arte marţiale. A urmat în 2007 un curs la Bucureşti, unde a avut posibilitatea să lucreze cu chinezi. „A fost un pas important pentru mine, am socializat cu o altă categorie de persoane, mult mai riguroase în tot ceea ce fac. Comunicam în limba engleză şi pot să spun că am învăţat multe tehnici de la aceşti specialişti“, a declarat Ovidiu Turtoi.
Artele marţiale îl ajută în fiecare confruntare directă. Misunile în care intervine îl obligă să se folosească de toate trucurile învăţate. „De multe ori în încăierări de mulţime am fost nevoit să pun în aplicare tot ce am învăţat. Nu sunt foarte dese aceste intervenţii pentru că noi încercăm să calmăm întâi spiritele“, a mai spus Ovidiu.
 
Experienţe pe Dunăre

Pe lângă aceste cursuri de arte marţiale, Ovidiu Turtoi se descurcă extrem de bine cu şalupa pneumatică. „În 2006  am participat la un curs de specializare – conductor ambarcaţiuni, organizat de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Giurgiu. Am navigat cu barca pneumatică pe Dunăre. Am trăit experienţe de neuitat, nu credeam că o să o pot scoate la capăt“, a declarat Ovidiu Turtoi.

Pericol şi responsabilitate

Ovidiu Turtoi este subofiţer operativ în cadrul grupei I, anti-tero din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare. Zilnic este pe teren, iar timpul liber lipseşte de multe ori. „În munca de jandarm eşti privat de timpul liber. Nu contează că eşti în timpul programului sau în orele libere atunci când eşti chemat într-o intervenţie“, spune Ovidiu.
Fiecare experienţă este nouă şi interesantă. Este prezent la toate manifestările culturale şi artistice, locuri unde încăierările sunt tot mai frecvente. „Ţin minte că la un moment dat patru persoane ne-au atacat. Am fost nevoiţi să-i încătuşam. Nu este uşor, însă dacă îţi faci meseria aşa cum trebuie, meritele îţi sunt recunoscute“, a mai spus Ovidiu.

Întrebări şi răspunsuri

De ce tocmai la jandarmi?
Este una dintre instutuţiile în care oamenii au încredere. De mic copil mi-am dorit să fiu jandarm şi să apăr cu orice preţ vieţile oamenilor. Aici esti pus în situaţia în care trebuie să te perfecţionezi încontinuu, este o meserie complexă.

Ce reprezintă Unitatea de Jandarmi din Satu Mare, pentru tine?

Sunt bucuros pentru că pot spune că aici există o adevărată familie. Nu aş ieşi din sistem pentru nimic în lume. Colegii meu sunt foarte prietenoşi şi săritori. Ne ajutăm în fiecare situaţie mai dificilă. Îmi place că există respect , iar cuvântul dat este literă de lege.

Ce-i place

Lui Ovidiu îi place să facă mult sport. „Box-ul este un hobby pentru mine. Trebuie să fiu în orice moment în forma maximă“, a spus acesta. Îi mai place să citească, ultima carte lecturată fiind  romanul „Nuntă în cer“ de Mircea Eliade. Lui Ovidiu îi mai plac călătoriile şi oamenii care dau dovadă de seriozitate.
Ce nu-i place

Nu sunt multe lucruri care displac. Cu toate acestea, cel mai mult îl deranjeză aglomeraţia şi poluarea. „Minciuna nu este exlusă din categoria „nu-mi place“. La fel este şi cu tunul. Nu am nimic cu oamenii care fumează, însă mă deranjează mirosul de tutut“, spune Ovidiu Turtoi.

Profil
Născut: 29 martie 1984, la Tăşnad
Studii: Şcoala militară de Subofiţeri Jandarm, Drăgăşani
Familie: Necăsătorit

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite