Ouă încondeiate cu ceară ecologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Etnologii prezintă sătmărenilor ouăle încondeiate cu ceară
Etnologii prezintă sătmărenilor ouăle încondeiate cu ceară

Etnologii încearcă să îmbine tradiţia cu noul şi le prezintă sătmărenilor ouăle încondeiate cu ceară. Potrivit etnologilor, în judeţul Satu Mare tradiţia încondeierii ouălor se păstrează cel mai bine în zona Oaşului.

În judeţul Satu Mare, tradiţia încondeierii ouălor se păstrează cel mai bine în zona Oaşului. Din lipsă de timp, însă, în oraşe, cele mai multe gospodine apelează la vopsele, care înroşesc ouăle rapid şi cu efect. „Cozile de ceapă se foloseau foarte mult în urmă cu mult timp. Bătrânii apelează la această metodă şi azi şi vopsesc ouăle doar în joia mare. Conform tradiţiei, una dintre femeile mironosiţe, în timp ce mergea spre casă s-a oprit sub crucea Mântuitorului. Aceasta avea un coş plin de ouă, iar sângele care se scurgea din rănile lui Iisus a colorat ouăle“, a declarat dr. Mara Lobonţ Puşcaş, etnograf în cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare.
Conform tradiţiei, pentru a obţine un model pe ou femeile foloseau ciorapi, în care introduceau oul şi o frunză. După fierbere, modelul frunzei se impregan pe ou. „Pentru culoarea roşie sau bordo se fierbeau în coji de ceapă, pentru galben în florile de tei iar pentru culoarea verde în frunze de spanac sau de nuc. Luciul se dă cu o bucată de slănină“, a mai spus Mara Lobonţ Puşcaş.

Model în relief
Încercând să îmbine tradiţia din zona Oaşului cu elementele de noutate, etnografii încearcă să le insufle sătmărenilor un nou stil de încondeiere, cel pe bază de ceară ecologică. „Se fixează ceara pe oul degresat, în diferite forme şi modele, după care se introduce în vopseaua rece. Astfel, modelul rămâne în relief. Încercăm să aducem

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite