Oşencele află tainele iubirii de la bunici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şezătoare la Negreşti Oaş de Dragobete
Şezătoare la Negreşti Oaş de Dragobete

În Negreşti Oaş, în seara de Dragobete, fetele află secretele dragostei la o şezătoare de la bătrânele locului. În Satu Mare, doar două zone mai păstrează tradiţiile de Dragobete: Ţara Oaşului şi zona Codrului.

Tinerele oşence află, în seara de 24 februarie, secretele iubirii de la bătrânele satului. Tinere sau bătrâne, femeile se întâlnesc la o şezătoare la Casa de Cultură din Negreşti Oaş, unde se discută despre iubire, se fac descântece de aflat ursitul şi se spun poveşti inspirate din viaţa comunităţii. „Această acţiune este organizată din anul 2006.  Ne adunăm la o casă din oraş unde, într-o cameră tradiţională, începem şezătoarea. Femeile fac lucru de mână, iar bărbaţii cântă la diferite instrumente şi împreună discutăm despre iubire. La această şezătoare, fetele tinere au ocazia să afle secretele măritişului şi a iubirii“, susţine Natalia Lazăr, directorul Casei de Cultură din Negreşti Oaş. În acest an, şezătoarea va începe la ora 16.00 şi se va încheia târziu în noapte. Finalul sărbătorii aparţine tinerilor feciori, care vor cânta la ceteră şi vor invita fetele la dans. „Vrem să realizăm o punte de legătură între generaţii, iar astfel de momente constituie un bun prilej. Tinerii sunt interesaţi de modul în care bătrânii şi-au trăit viaţa“, spune Natalia Lazăr.
De Dragobete, sătenii au dezlegare şi la mâncare de dulce, şi la dans. „Femeile pregătesc boace (sarmale-n.r.), gogoşi şi mâncăruri tradiţionale, iar bărbaţilor li se permite să bea pălincă şi vin. Şezătoarea se încheie cu dans şi voie bună“, a mai spus Natalia Lazăr. 

Aspecte magice
Chiar şi în zilele nostre, fetele merg la „ghicioare“ să îşi afle ursitul. „Înainte să meargă la dans, fetele vizitau o femeie care ştia să descânte. Tinerele erau descântate să fie plăcute şi dorite la dans. În seara de Dragobete, tinerele nemăritate se legau la ochi şi cu o fundă legau un par din gardul casei. Dimineaţa dădeau fuga să vadă ce par au legat. Parul reprezenta frumuseţea viitorului soţ“, a spus Floare Finta, una dintre organizatoarele şezătorii.       

Zboară norocul din gospodării
O altă zonă în care se păstrează obiceiurile de Dragobete este zona Codrului. Aici femeile nu sacrifică păsări pe motiv că în această zi păsările îşi găsesc perechea. „Este un obicei vechi şi bine păstrat. Chiar dacă nu ştiu exact de ce se păstrează acest obicei, bătrânele satului spun că dacă sacrifici păsări în această zi, zboară şi norocul din curţi“, a spus Vasile Pop, localnic din satul Stâna.    

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite