Omul fuge mai repede ca trenurile din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viteza medie cu care circulă personalul Satu Mare - Baia Mare este de circa 30 de kilometri pe oră.Atletul Usain Bolt a bătut, în vară, recordul mondial la viteză, alergând suta de metri în doar 9,58 secunde. Asta înseamnă o viteză de 37,5 km/oră.

Cele patru trenuri de tip personal, care fac legătura între Satu Mare şi Baia Mare, într-un interval de 24 de ore, parcurg această rută în circa două ore. Chiar dacă, oficial, timpul de parcurgere al celor 60 km este de o oră şi 47 de minute, „micile“ întârzieri fac ca şi cele circa două ore să fie depăşite.

„Păi, se circulă cu viteza melcului turbat. Un drum de 60 de kilometri îl parcurgem în peste două ore, şi asta din cauză că se pun limite de viteză din cauza infrastructurii proaste. Calea ferată este într-o stare jalnică în aproape toată ţara“, spune un controlor din gara Satu Mare.

Sub o oră până la Baia Mare cu microbuzul

Cei care sunt nevoiţi să folosească trenul şi îşi doresc „luxul“ de a parcurge distanţa dintre Baia Mare şi Satu Mare în circa o oră şi 15 minute, fără opriri, au la dispoziţie Rapidul. Ei vor plăti 18,8 lei pentru un bilet la clasa a II-a, de apoape patru ori mai mult faţă de preţul unui bilet cu personalul - 5,4 lei. „Este o variantă în ultimă instanţă, altfel găseşti microbuze la orice oră. Poate mai sunt care circulă cu trenul, aşa din nostalgie“, spune Dorina Roatiş (40), din Satu Mare. Ruta Satu Mare – Baia Mare este acoperită zilnic de mai multe firme de transport. Cursele pleacă aproape din 30 în 30 de minute pe această rută.

„De la Satu Mare la Baia Mare ne încadrăm sub o oră, iar preţul unui bilet este de 10 lei. Noi parcurgem însă peste 70 de kilometri, faţă de distanţa de 60 de kilometri cât e pe şine“, spune Adrian Răzăilă, şofer al firmei de transport C&I. Chiar dacă, pe distanţe mai lungi, trenul ar părea o variantă acceptabilă, întârzierile mari determină  potenţialii călători să se gândească de două ori înainte de a apela la serviciile CFR. „Eu călătoresc destul de des de la Satu Mare la Craiova cu trenul. Şi asta pentru că nu am altă variantă, din păcate. Întotdeauna îmi calculez întârzierile care ajung să depăşească uneori o oră sau chiar două. În tren e aşa cum e, condiţii destul de proaste pentru banii pe care îi plătim, ca să nu mai vorbim că la un drum lung, aşa cum fac eu destul de des, nu prea poţi dormi de frică să nu rămâi fără bagaje“, spune Ioan Bot (52 ), din Satu Mare.

Întârzierile trenurilor sunt direct proporţionale cu calitatea infrastructurii feroviare, din cauza căreia se instaurează limitări de viteză pe anumite porţiuni. „Dacă infrastructura nu ne permite, reducem  viteza până la limita de siguranţă. Anul acesta a fost redusă viteza de la 100 de kilometri pe oră la 70 sau chiar 50 de kilometri pe oră pe anumite porţiuni, însă vom finaliza lucrările de întreţinere şi sperăm să ridicăm tote limitările acestea“, spune Anton Cosma, şeful  secţiei Linii 6 Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite