Satu Mare:Nemţii fac fabrică de ciocolată la Odoreu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este prima din România iar valoarea investiţiei se ridică la suma de patru milioane de euro. Mâine încep oficial lucrările la fabrica de ciocolată din localitatea Odoreu. Inaugurarea va avea loc în data de 1 septembrie 2009.

În condiţii de criză, când pe zi ce trece tot mai multe societăţi îşi închid porţiile iar numărul şomerilor creşte semnificativ, un investitor german deschide prima fabrică de ciocolată din România, în localitatea sătmăreană Odoreu. Cu o investiţie de patru milioane de euro, intenţia neamţului este de a alimenta cu ciocolată Ruropa de Vest, direct din România. Pe lângă sursele de venit care vor fi aduse primăriei Odoreu, se vor creea şi 50 de locuri de muncă în faza iniţială, urmând ca numărul angajaţiilor să crească treptat.

Mâine încep oficial lucrările de ridicare a fabricii de ciocolată. Clădirea va fi situată la intrarea în localitatea Odoreu şi se va întinde pe o suprafaţă de 1700 mp. Lucrările trebuie să fie finalizate în data de 1 septembrie 2009. “Investiţia aparţiune unui neamţ, alături de câţiva prieteni. Din aceste motive, fabrica se va numi “Muller şi preietenii”.  Ea va fi ridicată prin schema de ajutor de stat XS 13/123, din cadrul APDPR, jumătate din valoarea fiind rambursabilă”, a declarat Camil Burian, manager de proiect şi administrator al viitoarei fabrici.
Walter Mueller, unicul acţionar al fabricilor de ciocolată din Germania l-a cunoscut conjunctural pe sătmăreanul Camil Burian, căruia i-a propus o colaborare pe plan local. Pentru că cererea de produse nemţeşti din ciocolată, la nivelul kipermarket-urilor din România creşte semnificativ, cei doi au venit cu ideea construirii fabricii de ciocolată în judeţul Satu Mare. De aici, toate lanţurile de magazine din România vor fi alimentate cu ciocolată marca Muller.

Produse din cereale expandate

Toata gama de produse marca Mueller sunt realizate din cereale expandate: grâu, orez, nugă, învelite într-o delicioasă ciocolată. 80% din  producţia firmei se axează pe  produsele de sezon: iepuraşi şi moşi de ciocolată. Restul de 20% sunt diverse sortimente şi specialităţi, produse care vor fi desfăcute exclusiv pe piaţa locală. Ca o noutate, fabrica de ciocolată va avea şi produse pentru diabetici şi de dietă. “Materia primă o cumpărăm din Germania, iar procesarea secundară şi produsele finite vor fi realizate în Odoreu”, a declarat Camil Burian. 

Locuri de muncă noi

Construirea fabricii aduce automat şi locuri de muncă pentru odoreni. Se va lucra, pentru început, doar într-un schimb, când 50 de persoane vor munci conform programului stabilit. Pe viitor, se doreşte introducerea încă a unui schimb, oferind posibilitatea altor 50 de persoane să muncească la fabrica de ciocolată. Condiţiile de igienă vor fi extrem de exigente, fiecare angajat fiind obligat să treacă printr-un filtru de igienizare, pentru a nu se i introduce bacterii în interiorul halelor. În aceea ce priveşte utilajele, ele sunt de ultimă genetraţie, 100% compiuterizate.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite