O petiţie le-a salvat drumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Savel Gabor, unul dintre iniţiatorii petiţiei este în continuare nemulţumit de starea drumului
Savel Gabor, unul dintre iniţiatorii petiţiei este în continuare nemulţumit de starea drumului

Compania de Autostrăzi a început lucrările de peticire a DN1C, după ce localnicii au trimis o petiţie cu 3.000 de semnături. Oamenii din cele şase comune riverane drumului naţional au ameninţat că blochează drumul dacă nu va fi reparat.

Aproape 3.000 de oameni din şase comune de lângă graniţa cu Ucraina au reuşit, prin intermediul unei petiţii, să sensibilizeze Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi cu privire la strarea dezastruoasă a drumului naţional DN1C Livada – Halmeu. După ce oamenii au ameninţat, în urmă cu o lună, că blochează accesul pe tronsonul respectiv, Compania  a început deja să peticească unele porţiuni între Turulung şi Halmeu.
„Situaţia drumului este dezastruoasă, iar oamenii din comuna Turulung, porţiunea cu cele mai multe probleme, ne-au sărit în cap, acuzându-ne că primăria este vinovată pentru modul în care arată drumul respectiv. Atunci ne-am gândit să facem o petiţie, pe care am trimis-o Ministerului Transporturilor, la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, ameninţând cu blocarea drumului în condiţiile în care nu se iau măsuri“, a declarat Savel Gabor, unul dintre iniţiatorii petiţiei.
Oamenii sunt în continuare nemulţumiţi. „Vor să ne închidă gura cu aceste peticeli. Nu se poate circula nici cu tractorul, casele deja crapă. Dacă nu se lua nici această măsură, blocam accesul“, a declarat Micloş Mezei, de 37 de ani, un alt localnci din Turulung.


Cele şase comune au 30.000 de oameni, dar, pe lângă aceştia, drumul este folosit de alţi 30.000 de şoferi care tranzitează zilnic comunele Turulung şi Halmeu, în drum spre vama cu Ucraina.

Fonduri insuficiente


În data de 1 aprilie 2010, primăriile din cele şase localităţi de pe traseul drumului, Batarci, Halmeu, Porumbeşti, Tarna Mare, Turţ şi Halmeu, au primit un răspuns de la Compania Naţională de Autostrăzi, în care se menţionează şoseaua nu a fost reabilitată din cauza lipsei de fonduri. „Lucrarea de amploare a fost licitată încă în 2009, însă din lipsă de bani nu s-a început. Acum s-au reparat unele porţiuni, unde drumul era mai distrus“, a declarat Petru Ardelean, şeful secţiei Satu Mare a Companiei de Drumuri Naţionale.

Nemulţumiri

Consiliul Judeţean se zbate de mai bine de un an de zile să obţină fonduri de la Ministerul Transporturilor pentru reabilitarea drumului, însă nu a reuşit. „Este laudabilă reuşita cetăţenilor din cele şase comune. Noi nu am reuşit să obţinem rezultate, iar o petiţie prin care se ameninţa cu blocarea drumului a avut parţial efectul scontat“, a declarat Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

Savel Gabor, unul dintre iniţiatorii petiţiei este în continuare nemulţumit de starea drumului
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite