O fetiţă de 13 ani se luptă cu fibroza chistică pulmonară şi anemia cronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia fetiţei are nevoie de ajutor pentru a-şi construi o baie proprie.Tratamentul lunar şi asigurarea unei diete hipercalorice sunt necesare pentru ca Timea să ducă o viaţă cât de cât normală. Costurile lunare depăşesc 5.000 de lei. 

Cei 13 ani de suferinţă nu se văd pe chipul elevei de la şcoala numărul 21, doctor Vasile Lucaciu. La două luni de la naştere, Timea Molnar, a fost diagnosticată cu anemie cronică iar la şase ani, medicii de la Cluj i-au depistat şi fibroză chistică pulmonară, o boală genetică rară. De atunci nu se desparte de aparatul de aerosol, perfuzii şi medicamente, iar viaţa ei se împarte între casă şi spital. Părinţii copilei fac tot posibilul pentru a-i oferi tratamentul şi hrana necesară, însă, tatăl este şomer cu un venit de 500 de lei. Mama, angajată ca asistent al fetiţei, are salar de 500 de lei iar împreună cu alocaţia fetiţei venitul familiei ajunge la 1.100 lei. „Fiecare bănuţ îl împărţim ca să ne ajungă pentru ea. Ne străduim să-i oferim strictul necesare“, a declarat Eva Molnar, mama copilei.

Pneumonie de nouă ori pe an
Potrivit medicilor, fibroza chistică pulmonară este cea mai răspândită boală genetică. Un mucus vâscos  blochează plămânii şi sistemul digestiv. Din această cauză, Timea se îmbolnăveşte des de pneumonie, uneori şi de nouă ori într-un an. „Este un caz rar. În judeţ sunt 4 sau 5 bolnavi de fibroză chistică, iar cazul fetiţei este mai interesant deoarece fibroza este combinată cu anemia“, a declarat medicul pediatru, Doina Costin. Medicii mai spun că, deocamdată, există doar tratament de ameliorare a simptomelor şi de încetinire a evoluţiei bolii.

Tratament de peste 5.000 de lei pe lună
Tratamentul fetiţei constă în administrarea zilnică de „Pulmozin“, o soluţie pentru aerosol, care o ajută la respiraţie. Soluţia costă lunar 4.600 lei, însă din fericire acesta este gratuit. Alţi 300 de lei se duc pe „kreion“ un medicament care o ajută să digere hrana. O dată la trei luni, Timea pleacă la spitalul de Copii din Cluj unde i se fac toate analizele şi primeşte transfuzii deoarece măduva ei nu produce globule roşii iar sistemul imunitar îi slăbeşte. 

Prima vacanţă din viaţa sa
Anul acesta, Timea a reuşit să plece în vacanţă pentru prima dată în viaţa sa. Cu ajutorul fundaţiei Hans Lindner, prin programul „Raza Speranţei“ , alături de alţi copii, fetiţa a plecat la Ocna Şugatag şi în Ungaria. Timea visează să devină manichiuristă. O altă dorinţă a fetiţei este acea de a avea propria baie pentru a nu fi nevoită sa facă naveta, noapte de noapte, la baia comună din bloc.  Alături de Timea, alţi 47 de copii care suferă de diferite boli grave primesc ajutor din partea fundaţiei Hans Lindner. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite