O falsă fundaţie strânge bani de la naivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşteanul şi-a acoperit faţa pentru a nu fi fotografiat
Piteşteanul şi-a acoperit faţa pentru a nu fi fotografiat

Capul reţelei strânge bani în numele unei campanii fictive, folosindu-se de notorietatea unui program iniţiat de Fundaţia „Hans Lindner“. Liderul fundaţiei „Hans Lindner“, Tiberiu Koczinger, îi acuză de escrocherie pe reprezentanţii şi angajaţii organizaţiei care  se recomandă a fi de la Asociaţia „Ziua Speranţei“.

Un bărbat originar din Piteşti a format la Satu Mare, în ultimele trei săptămâni, o reţea de circa 30 de persoane, care bat la uşile sătmărenilor pentru a le cere bani, în scopuri fictive. Acesta le-a promis celor aproape 30 de oameni venituri consistente, dar şi promisiuni de angajare dacă dovedesc că pot stoarce cât mai mulţi bani de la oamenii creduli.

Se recomandă „Lucian Mogodici“

Liderul fundaţiei „Hans Lindner“, Tiberiu Koczinger îi acuză de escrocherie pe reprezentanţii şi angajaţii asociaţiei  care  se recomandă a fi de la Asociaţia „Ziua Speranţei“, folosindu-se de notorietatea unui program implementat de recunoscuta Fundaţie „Hans Lindner“ în întreg Ardealul, pentru ajutorarea copiilor cu boli maligne. „În programul «Raza Speranţei» noi nu colectăm bani. Avertizăm sătmărenii să nu le ofere bani escrocilor. Am primit mai multe reclamaţii şi sesizări, pentru că ei se folosesc de numele programului nostru şi vom sesiza organele abilitate. Voi depune o plângere la Poliţie în acest sens“, spune Koczinger.

Şeful grupării de la Satu Mare, care colectează fonduri în scopuri cel puţin neclare, se recomandă cu numele de Lucian Mogodici, a încercat ieri să obţină o promovare prin intermediul ziarului „Adevărul de Seară“ Satu Mare, fără a putea însă prezenta acte din care să reiasă existenţa asociaţiei. Întrebat despre sumele exacte, pe care vrea să le strângă de la sătmăreni, sumele colectate până în prezent şi destinaţia acestor bani, acesta s-a eschivat, încercând să acopere colectarea consistentă de fonduri cu un caz social unde ajutorul acordat a fost de circa 200 de lei. „De ce să vă spun câţi bani am strâns?! Să zicem 1.000 de lei“, a spus piteşteanul.

Proba foto l-a trădat
Când însă redactorii ziarului au încercat să îl fotografieze, acesta şi-a acoperit faţa şi a rupt-o la fugă. Celor aproape 30 de sătmăreni pe care i-a racolat prin anunţuri la mica publicitate le-a promis un venit lunar de 800 de lei. „Mi-a promis că, dacă stâng destui bani, pot primi şi peste 1.000 de lei. Asta după o perioadă de probă. Mi s-a părut cam dubios, dar am nevoie de un loc de muncă, şi am pregătire de asistent social. Au un sediu pe strada Păuleşti numărul 63, dar bărbatul a mi-au spus că lucrează în tot judeţul, că au aproape 30 de colaboratori“, spunea miercuri Norbert Vilike, un sătmărean aflat în căutarea unui loc de muncă.

Acesta mai spune, la o zi după interviu, că căutat date despre această asociaţie, însă fără success. „Nu am avut încredere în această organizaţie aşa că am fost la Finanţe şi am cerut date, însă practic ei nu există. Au venit la Satu Mare să jefuiască lumea cu poveştile lor, să se umple ei de bani, şi nimeni nu ia nicio măsură. Oricum când am cerut telefonic nişte informaţii în legătură cu asociaţia lor, bărbatul mi-a spus că pleacă la Cluj vreo două săptămâni şi că amânăm discuţia că are ceva probleme“, mai spune Vilike.

Primăria Satu Mare a postat astăzi un anunţ pe site-ul instituţiei în care avertizează populaţia cu privire la reţeaua de escroci. „Avertizăm populaţia municipiului să nu ofere bani acestor persoane, acţiunea fiind ilegală. Primăria a sesizat Poliţia Comunitară în acest caz şi va aplica sancţiuni drastice conform normelor în vigoare“, arată comunicatul.

De altfel, primarul municipiului Satu Mare a declarat că nu autorizează astfel de colecte. „Nu se face colectă pe stradă, sau din uşă în uşă, nu este legal. Sunt nişte şmecherii, nişte hoţii! Noi nu am autorizat pe nimeni să facă colectă publică, iar poliţia comunitară îi va amenda. Cui raportează el sumele pe care le colectează?! Sfătuim sătmărenii să nu dea bani acestor escroci, pe care îi va lua la întrebări şi Poliţia“, spune primarul Iuliu Ilyes.

Sătmărenii angajaţi de piteştean nu îşi fac probleme în legătură cu destinaţia banilor. „Nu ştiu ce face cu banii adunaţi, nici nu ştiu ce sume adună. Eu mă bucur că am un loc de muncă“, spune Loredana Pereş, principala colaboratoare din Satu Mare a reţelei de colectare de fonduri.  

Deocamdată, Poliţia aşteaptă o reclamaţie, pentru a începe cercetările în acest caz“, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei sătmărene, Ana Mălăescu.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite