Nu vom avea ştrand nici anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Probeleme juridice ale unor terenuri din  interiorul ştrandului nu sunt încă clarificate. Chiar dacă reprezentanţii firmei care au concesionat ştrandul termal au promis sătmărenilor că staţiunea se deschide la 1 mai 2010, criza financiară le-a dat bătăi de cap.

Sătmărenii nu se vor putea bucura la 1 Mai 2010 de noul ştrand termal, investiţe care se învârte în jurul sumei de 10 milioane de euro. La sfârşitul anului 2008, când a intrat în funcţiune contractul de concesiune încheiat între Primăria Satu Mare şi firma Beny Alex, deţinută de miliardarul Vasile Ţânţaş se promitea că nouă staţiune va fi funcţională din vara anului 2010.
Criza financiară dar şi regimul juridic al unor terenuri private din interiorul ştrandului îi determină pe investitori să împingă termenul de finalizare cu mai multe luni. „Nu vom reuşi să deschidem staţiunea, cel puţin prima etapă, până în mai 2010. Au apărut nişte probleme juridice care, chiar dacă se rezolvă, necesită foarte mult timp“, a declarat Dinu Bud, directorul economic al fimei Beny Alex.

Terenuri private

Una dintre cele mai importante piedici puse în calea realizării proiectului sunt nişte terenuri private din interiorul suprafeţei concesionate. Există, la ora actuală un număr de aproximativ 10 proprietari care deţin în continuare parcele de teren în interiorul ştrandului.„Sunt câteva terenuri, sub formă de insuliţe private şi încă nu s-a reuşit stabilirea statutului juridic. Proprietarii nu au fost încă despăgubiţi. Chiar dacă se doreşte acest lucru, totul se obţine prin instanţă, iar duratele de finalizare se pot întinde pe termenele lungi“, a mai spus Dinu Bud.



Investiţie în trei etape

Dacă iniţial se preconiza că bazinele termale dar şi cele de înot,şapte la număr, vot putea fi puse în funcţiune la 1 Mai 2010, puţurile vechi nu fac faţă actualului proiect şi necesită realizarea unui nou proiect. „Am obţinut concesionarea apei termale de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale, iar lucrările vor începe de îndată ce se va putea“, a declarat Radu Hosu, directorul Beny Alex. Primăria Satu Mare recunoaşte că investiţia este foarte mare şio deocamdată nu poate impune condiţii firmei investitoare. „Este un proiect mare, au apărut situaţii neprevăzute. Ceea ce am încercat noi să facem în 30 de ani, încearcă şi cei de la Beny Alex acum“, a declarat Iuliu Ilyes.

image



Prima etapă a proiectului vizează refacerea fostelor bazine şi crearea altor noi, interioare şi exterioare. Termenul de finalizare este octombrie 2010. Cea de-a doua etapă precede construirea unui acvalen, a căruit termen de finalizare este de cinci ani de la încheierea primei etape. Ultima, care nu are termen, prevede într-un final construirea unui mall. Până în momentul de faţă s-a investit 2,5 milioane de euro.

image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite