Nu mai sunt spaţii pentru arhivarea documentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Lucian Cucuiet caută soluţii pentru documentele nearhivate
Directorul Lucian Cucuiet caută soluţii pentru documentele nearhivate

Serviciul Judeţean Satu Mare al Arhivelor Naţionale nu mai poate primi documente pentru arhivare din lipsă de spaţiu. Cele 14 depozite au ajuns la capacitatea maximă în urmă cu 5 ani, iar acum sunt arhivate doar documentele de urgenţă.

Serviciul Judeţean Satu Mare al Arhivelor Naţionale ale României nu mai are spaţii depozitarea documentelor. Cele 14 săli care servesc pentru păstrarea actelor au ajuns la capacitate maximă, astfel încât instituţia este nevoită să refuze arhivarea altor documente.
Depozitele au o suprafaţă totală de 400 de metri pătraţi şi sunt ocupate integral de mai bine de cinci ani. „Din nefericire ducem o luptă grea cu lipsa de spaţii. Depozitele s-au umplut acum 4-5 ani, iar de atunci preluăm pentru arhivare doar acele documente care reprezintă cazuri de urgenţă şi pot ajuta oamenii”, spune dr. Lucian Cucuiet, directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale. El susţine că în acest fel multe dintre documente nu vor fi arhivate şi vor fi pierdute, nu vor mai putea fi consultate de public.

Problemă veche

Din 1956, de la înfiinţare, instituţia se confruntă cu aceeaşi problemă: lipsa de spaţiu. În timp, în 1991, s-au mai construit patru spaţii, însă acestea s-au umplut în scurt timp, iar de câţiva ani nu mai e loc pentru niciun document. Directorul instituţiei a depus în acest sens cereri şi a trimis scrisori către primar, prefect şi alte autorităţi, însă problema e tot nerezolvată. Depozitele pe care le are în prezent instituţia servesc doar pentru documente, nu şi pentru personalul instituţiei, birourile adminsitrative fiind calculate separat.
„Pentru a putea arhiva documentele, pe care în ultimii ani am fost nevoiţi să le refuzăm, şi pentru a putea funcţiona o perioadă fără probleme, avem nevoie de aproximativ 2.000 de metri pătraţi, de 5 ori mai mult decât avem la dispoziţie în momentul de faţă. În 2008 am solicitat noi spaţii, însă situaţia încă se discută la nivel naţional. Ne doream spaţiul nefolosit de către Direcţia Agricolă, însă situaţia e complicată”, spune directorul Cucuiet.

Cifre:
2.000 de metri pătraţi este necesarul pe care îl are în acest moment Serviciul Judeţean al Arhivelor

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite