Nu dau doi bani pe încălzirea modernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inginerul Rolland Muller a instalat boilerul în podul casei din Botiz
Inginerul Rolland Muller a instalat boilerul în podul casei din Botiz

Sistemele considerate de specialişti mai economice decât cele „clasice“ nu sunt pe placul sătmărenilor. Încălzirea prin pardoseală sau cea prin pereţi nu se bucură de succes la Satu Mare, însă comercianţii din oraş sunt asaltaţi de comenzi din restul ţării.

„Avem de lucru mai ales în zona de sud a ţării. Cererile sunt de ordinul sutelor într-un an. Sătmărenii sunt reticenţi. Anul trecut am instalat în judeţ ear patru sisteme de încălzire în pardoseală şi panouri solare“, a declarat Roland Muller, patronul firmei Solartec.
Şi colegii săi de breaslă sunt dezamăgiţi de lipsa de interes a sătmărenilor faţă de sistemele moderne de încălzire. „La început, oamenii s-au plâns de preţurile mari, dar acum ele nu diferă foarte mult de cele clasice”, a spus Emil Szabo, reprezentantul firmei Amadeus. Conform lui, sistemele noi oferă o căldură uniformă în toată locuinţa, iar facturile pot scade chiar şi cu 20%.  

Investiţie de 10.000 de euro la Botiz
Istvan Antal, din Botiz, e printre puţinii care şi-a instalat un sistem cu cleme de încălzire în pardoseală şi două panouri solare, pentru care a investit 10.000 de euro. „Am instalat panourile în urmă cu un an. La început, am fost reticent. Nu îmi închipuiam o casă încălzită fără sobă sau calorifere. Toată instalaţia a fost mai scumpă cu aproximativ 5.000 de lei faţă de oferta firmei cu care am vrut, iniţial, să îmi instalez centrală cu gaz“, a declarat bărtbatul de 39 de ani, a cărui locuinţă are o suprafaţă de 250 de metri pătraţi. Conform lui,  factura lunară la încălzire, pe timp de iarnă, se ridică la 600 de lei. „Înainte locuiam la bloc. Iarna plăteam doar la gaz facturi de 500 de lei “, a mai spus Istvan Antal.

Sistemul arde deşeuri lemnoase
Produsele din casa sătmăreanului sunt fabricate în Elveţia. Un metru de instalaţie se ridică la aproximativ 22 de euro. Căldura este generată prin arderea de peleţi - deşeuri lemnoase deshidratate şi comprimate, cu o putere calorică mare. Necesarul lunar este de 800 de kilograme de peleţi, iar preţul pentru o tonă este de 700 de lei. „Cazanul trebuie alimentat o dată la cinci zile. Pe timp de vară, am apă caldă de la panouri“, susţine Istvan Antal.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite