UPDATE: Calitatea aerului, în valori normale la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autărităţiile locale spun că cetăţenii nu trebuie să intre în panică şi le recomnadă persoanelor care au afecţiuni respiratorii să stea în case. Norul de cenuşă a traversat nord-vestul şi nordul ţării la o altitudine de 6.000-10.000 metri începând cu ora 03.00.

UPDATE ora 12.44

APM Satu Mare monitorizează în permanenţă calitatea aerului prin două staţii automate situate la Carei respectiv în curtea Colegiului Naţional Ioan Slavici, prin staţia de la sediul instituţiei şi alte 3 echipe deplasate cu dispozitive manuale de măsurare a aerului. Până la ora 12.00 dispozitivele nu arătau nicio neregularitate, din contră, totul este mai mult decât normal, informează directorul coordonator APM Satu Mare, Gabriel Preda Târnoveanu.

"De dimineaţă de la ora 6.00, de când norul a ajuns la Satu Mare, suntem în alertă continuă. Monitorizăm neîntrerupt calitatea aerului, urmând ca la ora 14.30 să emitem primul raport către Minister. Fiind însă direct afectaţi de acest fenomen, la fiecare 2 ore verificăm situaţia şi centralizăm datele de la staţiile automate şi cele manuale. Până în prezent putem spune că lucrurile stau foarte bine şi nu avem motiv pentru griji", spune directorul APM.

APM are în acţiune 10 persoane, din care 6 aflaţi la muncă de teren pentru a măsura calitatea aerului.

Aeroporturile din Satu Mare, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Suceava, Iaşi, Arad, Timişoara, Sibiu, Târgu-Mureş, Baia Mare şi Bacău au fost închise astăzi din cauza norului de cenuşă vulcanică ce a ajuns deasupra ţării noastre.
Conform datelor analizate în comitetul pentru situaţii de urgenţă, norul de cenuşă a traversat nord-vestul şi nordul ţării la o altitudine de 6.000-10.000 metri începând cu ora 03.00, iar astăzi până la ora 09.00, a acoperit distanţa dintre Oradea şi Suceava.

Prefectul Radu Giurcă spune că Satu Mare nu este sub pericol datorită prezenţei norului de cenuşă şi că autorităţile sunt pregătiţi pentru orice situaţie de urgenţă ce se poate ivi. „Nu suntem sub pericol de contamianare. Singura restricţie este asupra zborurilor. De ieri după-masă nu a decolat avion de pe aeroport. Deocamdată nu am primit instrucţiuni de la nivel naţional. Colegii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului sunt pe teren de la ora 6.00 dimineaţa şi monitorizează aerul. Prima raportare o vom avea la ora 11.00. Norul este la o înălţime foarte mare şi nu are cum să pună sătmărenii în pericol. În cazul înc are totuşi se va ivi o situaţie de urgenţă, suntem gata să luăm măsuri”, a declarat acesta.

Sfătuiţi să stea în case

În ceea ce priveşte pericolul sănătăţii publice, Dr. Dorel Coica, directorul coordonator Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare spune că până norul se află la o înălţime foarte mare, sătmărenii nu sunt în pericol, dar totuşi recomandă ca cei bolnavi pulmonar să nu iasă în aer liber.
„Norul se află la o înălţime foarte mare, aşadar nu există pericol de întoxicare cu particule radioactive. Deocamdată sătmărenii nu au semnalat cazuri de infectare, însă celor cu probleme pulmonare le recomand să nu iasă în aer până autorităţile nu anunţă trecerea riscului. Dacă observaţi schimbări ale culorii pielii, simţiţi mâncărimi sau apar diferite schimbări la nivelul feţei şi a mâinilor, nu ezitaţi să contactaţi de urgenţă un medic”, spune Dr. Dorel Coica.
"APM monitorizează calitatea aerului în continuu, însă până la ora actuală nu sunt noutăţi în privinţa calităţii aerului, astfel încât de la intrarea norului în ţară, în atmosferă nu au apărut particule toxice şi radioactive. Specialiştii se află pe teren, iar în cazul apariţiei unor noutăţi, sătmărenii vor fi informaţi iemdiat", spune Gabriel Preda Târnoveanu, director coordonator APM Satu Mare.
CFR a suplimentat numărul trenurilor înspre Budapesta şi Viena. Astfel, spre Budapesta şi Viena pleacă opt trenuri, două din Bucureşti Nord, alte două din Timişoara Nord şi câte unul din Simeria, Târgu Mureş, Sibiu şi Braşov.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite