Nenea Totyi a gătit cea mai bună ciorbă de peşte din Satu Mare GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase echipe au participat la concursul de gătit ciorbă, borş sau supă de peşte, desfăşurat ieri dimineaţă în Grădina Romei. Cea mai bună ciorbă a fost evaluată de juriu ca fiind al unui sătmărean, zis nenea Totyi, alias Toh Pal.

O tradiţie veche de 10 ani este ca de Zilele Culturale Partium sătmărenii să se întreacă la concursul de gătit bogracs, babgulyas sau ciorbă de peşte. Anul acesta şase echipe s-au înscris în competiţia ciorbelor de peşte, printre care sătmăreni şi vecinii din judeţul maghiar Szabolcs-Szatmar-Bereg.

 

image
image
image

CLICK PE IMAGINI PENTRU GALERIE FOTO

Cu toţii au folosit ca bază peştele, roşii, ardei verde, ceapă şi condimentele, însă metodele de preparare au fost diferite. Nenea Totyi de exemplu, a preparat reţeta cu ciuperci. "Am pus peştii la fiert, i-am presat şi am lăsat zeama să curgă. Am condimentat şi a fost gata supa. Apoi am feliat alţi peşti fierţi şi ciupercile şi i-am lăsat în zeamă", a explicat bucătarul. Toth Pal a mai participat şi la alte concursuri de gătit, fiind cunoscut ca una devărat veteran al ceaunului.

image

O altă reţeta a fost preparată de echipa "Cercul prietenilor sătmăreni", din judeţul Szabolcs Szatmar bereg, Ungaria. Ei şi-au adus peşti de diferite sortimente de peste hotare, iar în loc de condimente, au folosit pstă de ardei iuite de acasă. "Ne plac concursurile de gătit. am venit 10 persoane la invitaţia prietenilor noştri din Satu Mare şi este pentru prima oară când concurăm aici. Am adus o reţetă proprie, unde nu putem spune că există limite. Punem totul ochiometric, nu cântărim dinainte. Peştele îl feliem, nu îl presăm şi stoarcem aşa cum fac mulţi, iar pe lângă condimentele obişnuite, noi folosim şi borş", explică bucătăreasa Siket Balintne.

image

Nu se lasă mai prejos nici marele bucătar Kanya Kalman. Sătmărean de origine şi singur în echipă, bărbatul a gătit pentru a zecea oară la Zilele Culturale Partium după propria reţetă. El a fost de trei ori campion la concursul de gătit, iar acum a venit mai mult de distracţie.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite