Nedreptate: „Popa mi-a vândut cavoul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sătmărean a rămas consternat când a aflat că preotul a vândut cripta pe care o cumpărase în 1999 cu 700 de mărci germane. Petru Necşa a obţinut o sentinţă favorabilă în justiţie, care a obligat Protopopiatul Greco-Catolic să îi dea un alt loc de veci sau să îi achite 3.500 de lei despăgubiri.


Povestea a început în anul 1999, când sătmăreanul Petru Necşa a decis să îşi cumpere un loc de veci. „Am lucrat o viaţă la CFR aşa că am decis să fiu aproape de gară şi când trec pe lumea cealaltă. În urma unui anunţ în ziar, am cumpărat în 1999 o criptă în cimitirul din zona gării. Am plătit atunci nu mai puţin de 700 de mărci. Erau bani serioşi la acea vreme“, îşi aminteşte bărbatul.

După câţiva ani, el a văzut că locul de veci, pe care îl vizita periodic, a fost ocupat. „Lucrând în zonă, mai veneam prin cimitir periodic. Într-o bună zi, în anul 2006, am văzut cum în cripta mea era înmormântat cineva“, spune sătmăreanul. Revoltat, a mers la preotul care administra cimitirul şi a cerut explicaţii. „Protopopul greco-catolic Dumitru Roman mi-a spus atunci că nu ştia că este în proprietatea mea cavoul, aşa că l-a vândut unui medic. După ce ani de zile m-a tot dus cu vorba şi mi-a promis că îmi va da o altă criptă, nu s-a ţinut de cuvânt, ba chiar a vândut şi cripta pe care mi-a promis-o, iar acum am rămas fără un loc de veci în acest cimitir. Între timp, l-am dat în judecată, ei au tot făcut recurs, dar nici cu o decizie favorabilă a instanţei nu mi se face dreptate“, spune vârstnicul.

Cripte vândute

Protopopul Dumitru Roman dă vina pe fosta administraţie a cimitirului. „În 2005, când am preluat de la Biserica Ortodoxă acest cimitir, nu am primit o evidenţă a locurilor de veci. Multe dintre cripte erau goale, aşa că nu ştiam dacă au sau nu proprietar. În 2006, am vândut într-adevăr acea criptă unei familii, iar ulterior am aflat că avea proprietar“, spune preotul. Despre cea de-a doua criptă promisă sătmăreanului, dar din nou vândută, preotul spune că Petru Necşa nu s-a decis la timp. „Este adevărat că i-am promis o criptă nouă, însă el nu a fost foarte hotărât, aşa că cele şapte cripte nou-construite s-au vândut deja“, mai spune părintele Dumitru Roman.

Bărbatul a rămas şi fără o nouă criptă promisă de preot



„Mie nu imi trebuie banii, nu i-am luat. Eu vreau să am un loc de veci aici lângă Gară “ -Petru Necşa, păgubit

Vrea un loc de veci

Potrivit ultimei decizii a instanţei, Protopopiatul Greco-Catolic Satu Mare a fost obligat să pună la dispoziţia sătmăreanului o criptă în cimitirul de lângă Gara Satu Mare, în caz contrar să-i plătească acestuia suma de 3.500 de lei cu titlu de despăgubiri. „O criptă ca cea pe care eu am cumpărat-o valorează acum 6.000 de lei. Oricum, mie nu imi trebuie banii, nu i-am luat. Eu vreau să am un loc de veci aici lângă Gară“, spune sătmăreanul. Doleanţele sătmăreanului nu sunt însă luate în considerare. „Noi am virat executorului judecătoresc cei 3.500 de lei. Nu mai avem loc pentru acest om în cimitirul nostru“, susţine părintele.

image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite