Satu Mare: Muzeul Judeţean expune la Noaptea Muzeelor din Praga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universul tradiţional românesc va fi prezentat printr-o expoziţie fotografică şi momente de muzică populară oşenească şi codrenească.

Muzeul Judeţean Satu Mare expune în această perioadă într-una dintre cele mai frumoase capitale europene, Praga. Muzeul a onorat o invitaţie lansată de Institutul Cultural Român (ICR) din capitala Cehiei şi va ieşi în faţa publicului cu două momente menite să înfăţişeze tradiţiile populare româneşti.

Expoziţia „Lumea credinţei. Spiritualitate românească. Dialog identitar” va avea vernisajul sâmbătă, la sediul ICR, cu prilejul Nopţii Muzeelor din Praga. Este vorba de 107 fotografii care prezintă spaţiul cultural românesc. „Fotografiile sunt încadrate într-o concepţie tematică unică. Le vom propune vizitatorilor o incursiune în universul cultural prezentat pe firul vieţii tradiţionale, cu evidenţierea momentelor existenţiale majore: naşterea, căsătoria, moartea şi credinţa” a declarat Daniela Bălu, directorul adjunct al Muzeului Judeţean, organizatoarea expoziţiei. Evenimentul sătmărean va fi pigmentat cu o serie de proiecţii multimedia în care va fi evidenţiat patrimoniul cultural sătmărean.

Târgul de artă tradiţională românească „Artă şi tradiţie – Trademark România”, care se va desfăşura în 23 – 26 iunie în Praga, organizat tot de ICR, va avea şi el o componentă sătmăreană. Ansamblurile folclorice Oaşul din Negreşti-Oaş şi Doina Codrului din Satu Mare vor susţine mai multe spectacole pe parcursul celor trei zile de manifestări.

Praga - a opta colaborare dintre muzeu şi ICR

Expoziţia fotografică de la ICR reprezintă cea de-a opta colaborare a muzeului sătmărean cu Institutul Cultural Român în afara ţării şi cea de-a doua expoziţie în străinătate a muzeului sătmărean din 2009.  În primăvară, muzeul a participat cu o expoziţie de arheologie în Elveţia. În ultimii ani, sătmărenii au avut expoziţii pe teme diverse, de la etnografie la artă religioasă, în Ungaria, Austria, Ucraina şi la Muzeul Şvabilor Dunăreni din Ulm (Germania). Directorul muzeului Viorel Ciubotă apreciază că buna colaborare cu ICR se datorează în special calităţii expoziţiilor de la Satu Mare. „Nu e chemat oricine la astfel de evenimente, iar noi suntem parteneri de tradiţie ai institutelor de cultură românească din afara ţării” a declarat Viorel Ciubotă.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite