Mort la Dräxlmaier! Poliția și Inspectoratul de muncă investighează cazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Cioră, în vârstă de 51 de ani, angajat al societății Dräxlmaier, a murit în incinta fabricii deținute de concern la Satu Mare. Bărbatului i s-a făcut rău, s-a prăbușit pe trepte și a decedat pe loc. Poliția investighează cazul, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă a declanșat o anchetă.

Tragedia s-a produs marți, 27 decembrie 2011, lângă VAUKA, una dintre secțiile fabricii societății DRM Sisteme Electrice SRL a Dräxlmaier Group. Potrivit unor angajați ai fabricii, la momentul producerii tragediei, în fabrică nu se afla niciun medic. Colegii bărbatului au apelat 112 și au solicitat serviciul de Ambulanță la ora 15.04. Ambulanța a sosit la fața locului în 9 minute, însă bărbatul era deja mort.
Csilla Jakab, purtător de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Satu Mare a declarat pentru „Adevărul” că bărbatul a fost așezat de colegi pe o targă și mutat în zona căii de acces în fabrică. „Mașina a ajuns la fabrică la ora 15.13 minute, însă bărbatul nu a mai putut fi salvat” a declarat Jakab.
Polițiștii criminaliști investighează cazul. Camelia Borz, lucrător în cadrul Biroului de Presă al Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare afirmă că poliția a exclus orice suspiciuni de omor. Ancheta demarată de Inspectoratul Teritorial de Muncă trenează în așteptarea rezultatelor necropsiei însă Sabin Pop, inspector șef adjunct în cadrul ITM Satu Mare a declarat că sunt șanse minime ca moartea bărbatului să fie încadrată în categoria accidentelor de muncă. „Așteptăm rezultatele autopsiei în cursul săptămânii viitoare pentru a ne pronunța, însă nu cred că evenimentul va intra în categoria accidentelor de muncă. Avem anual 2-3 cazuri de astfel de decese, produse la locul de muncă dar care nu intră în categoria accidentelor. Este primul caz care ne-a fost semnalat la Dräxlmaier” a afirmat Sabin Pop.
Suspiciuni de mușamalizare
Evenimentul nu a fost menționat în comunicatele de presă remise de Inspectoratul Județean de Poliție dar nici în relatările oficialilor Serviciului de Ambulanță din perioada anului nou. Mai mulți angajați ai societății acuză persupuse tentative de mușamalizare a cazului, menite să protejeze imaginea societății Dräxlmaier, cel mai mare angajator din județ și unul dintre cei mai mari din țară.
Potrivit unor surse din fabrică, bărbatul a murit în imediata vecinătate a birourilor secției VAUKA, unde solicitase o zi liberă întrucât se simțea rău. Potrivit surselor, solicitarea bărbatului fusese refuzată de conducere.
Iuliu Cadar, directorul fabricii sătmărene a Dräxlmaier a negat orice acuzații cu privire la mușamalizarea cazului. „Nu poate fi vorba de mușamalizare. Este un eveniment, repet, un eveniment și nu un accident de muncă. Bărbatul a decedat la rotirea schimburilor, la ora 15, cu două minute înainte de a-și începe lucrul. A fost anunțat la ITM și la poliție” a afirmat Cadar. Fără a confirma sau infirma lipsa permanenței medicale din fabrică, directorul a mai precizat că soția bărbatului este și ea angajată a societății și că a primit un sprijin financiar substanțial, conform prevederilor contractului colectiv de muncă. Cadar nu a precizat suma cu care societatea a ajutat familia Cioră. Reprezentanții familiei nu au putut fi contactați pentru declarații.Surse medicale afirmă că în cursul anului trecut, Serviciul de Ambulanță a fost solicitat să intervină de zece ori la fabrica societății Dräxlmaier de pe strada Vulturului.
Până în prezent, Draxlmaier a investit la Satu Mare 113,4 milioane lei (aproximativ 30 de milioane de euro) şi a creat peste 4.300 de locuri de muncă. Investiţiile cumulate ale Grupului Draxlmaier în România totalizează, din 1993 şi până în prezent, aproximativ 200 milioane de euro. Compania are în prezent 12.000 de angajați în unitățile de producție din România.

Urmăriți evoluția anchetei pe satu-mare.adevarul.ro

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite