Monştrii din balastriera Apa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform legendelor, în baltă ar exista somni uriaşi, care pot avea până în 100 de kilograme. Legendele Balastierei de la Apa referitoare la existenţa unor peşti gigantici care trăiesc la o adâncime de 40 de metri sunt întărite şi acum de relatările şi experienţele oamenilor din zonă.

„Am lucrat şi eu acolo, am văzut cu ochii mei acei peşti uriaşi. Au o gură cât capul meu, cred că m-ar putea înghiţii pe loc“
Geza Varga, localnic

Specialiştii în domeniu nu infirmă posibilitatea existenţei unor somni uriaşi, de până la 100 de kilograme, care au ajuns în balastieră odată cu inundaţiile din 1970, când râul Someş a rupt digurile.

Cunoscută ca a doua din ţară ca mărime, balastiera de la Apa se întinde pe o suprafaţă de 100 de hectare. „Activitatea de exploatare a balastului a început în 1964, iar până în 89 s-a muncit intens acolo. Din cauza metodei de exploatare, există poduri de argilă suspendate, iar în unele locuri adâncimea este de până în 40 de metri“, a spus Mihai Rusu, unul dintre foştii administratori ai balastierei.

Legende despre peştii gigantici

Balastiera este situată în imediata apropiere a localităţii Apa. Directorul Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi Satu Mare spune că rudele lui au văzut cu ochii lor peştii uriaşi. „Fratele meu susţine că a văzut peşte cât o traversă de cale ferată. Ştiu că au intrat şi câţiva scafandri care s-au speriat de monştii din apă“, a spus Gheorghe Giran, directorul Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi Satu Mare.

Orice om din satul Apa poate să povestească zile la rând despre peştii care trăiesc în balastieră. Iosif Sarga, de 74 de ani, şi-a început munca la balastieră în 67, iar până în 81 a fost muncitor necalificat. „Se muncea enorm de mult. La un moment dat am fost şi 200 de oameni acolo. Zilnic, se scoteau 60-80 de vagoane cu nisip. Ştiu că în perioada respectivă s-a adus o cisternă plină cu peşte, pentru a fi populată balta. În aceşti zeci de ani, somnul a putut ajunge la zeci de kilograme. Sunt sigur că şi acum , mulţi dintre peştii respectivi trăiesc“, a spus Iosif Varga.
Geza Varga, de 78 de ani, tot din localitatea Apa, spune că a văzut peşti mari cât un om. „Am lucrat şi eu acolo, am văzut cu ochii mei acei peşti uriaşi. Au o gură cât capul meu, cred că m-ar putea înghiţii pe loc“, spune Geza Varga.

În ciuda legendelor, balastiera de la Apa este o atracţie turistică. În fiecare vară, mii de sătmăreni, băimăreni şi chiar oameni din străinătate se răcoresc în apa „învolburată“ a balastierei.





Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite