Procesul „Mită pentru PDL“, faza pe Satu Mare. AMNEZIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Popa, fostul inspector general școlar, se consideră nevinovată
Mariana Popa, fostul inspector general școlar, se consideră nevinovată

Audierea acuzaților în procesul mitei pentru PDL a continuat azi la Tribunalul Satu Mare. După ce la termenul precedent, Vasile Ștrango a negat toate acuzațiile, Mariana Popa a abuzat azi de sintagmele „nu știu“ și „nu-mi amintesc“.

Mariana Popa, fost inspector general școlar, este acuzată de luare de mită, Ioan Ulici, fost director adjunct al Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare este învinuit de trafic de influență și instigare la luare de mită, iar Vasile Ștrango, patronul firmei de construcții National Co&Ing Negrești-Oaș, este trimis în judecată pentru dare de mită și cumpărare de influență.  Toți trei sunt membri PDL.

Fosta șefă a Inspectoratului Școlar Județean a negat acuzațiile potrivit cărora ar fi condiționat, în calitate de ordonator principal de credite, semnarea dispozițiilor de transfer a banilor alocați de Guvern către unitățile școlare, în vederea efectuării plăților către executanții lucrărilor de reparații și reabilitări. „Banii au intrat în contul Inspectoratului școlar în 24 decembrie, dată la care am și dispus transferul acestora către toate unitățile școlare. Dispozițiile de plată au fost avizate de Trezorerie, iar pe centralizatorul care cuprinde dispozițiile de plată se află și cea către firma National Co&Ing, amintită în rechizitoriu“ a afirmat Popa. Aceasta a negat acuzațiile potrivit cărora ar fi dispus transferul banilor doar după plata a 3% din valoarea lucrărilor către PDL. „Faptul că am dispus transferul întregii sume în aceeași zi în care au intrat, de la Guvern, în contul de la Trezorerie, pe 24 decembrie 2009, consider că este o dovadă suficientă“ a mai afirmat fosta șefă a învățământului sătmărean. Aceasta a mai ținut să sublinieze faptul că Inspectoratul efectua transferul banilor către unitățile școlare și nu către societăți și a mai afirmat că nu cunoștea către cine vor pleca banii, întrucât ISJ nu era parte în contractul încheiat de școli cu executanții lucrărilor. 

S-a contrazis în declarații

Mariana Popa și-a contrazis, în partea a doua a audierii, propriile declarații. Fosta șefă a pedelistelor din județ a recunoscut că a fost sunată de Ulici în repetate rânduri, a afirmat că nu știe dacă acesta a apelat-o cu privire la banii pentru Ștrango, iar ulterior, a admis că Ștrango ar fi putut fi subiectul unei convorbiri telefonice înregistrate de DNA, pe care a purtat-o cu Ulici.

Discuție Mariana Popa – Ioan Ulici
Ioan Ulici: „Omul trebuia deja să-și încaseze banii(...) Știi că trebuie să meargă la Cristina Ulici“
Mariana Popa: „Da“

Pusă față-n față cu procesul verbal al înregistrării DNA, Popa a admis că „omul“ la care se face referire ar fi putut fi Ștrango, pe care a recunoscuit că l-a cunoscut personal. În aceeași discuție, Ulici a mai afirmat că respectivul „...trebuie să meargă să o caute pe Cristina (Cristina Ulici, soția sa, trezorierul PDL Satu Mare – n.r.). Întrebată de ce a răspuns „DA“, Mariana Popa a afirmat că discuția cu Ulici „nu mai prezenta interes“ și nu mai avea relevanță: „Voiam să pun capăt discuției, banii erau deja transferați către unitățile școlare. (...) Știam de prietenia dintre Ștrango și Ioan Ulici, dar nu știu de ce trebuia să o viziteze pe Cristina Ulici a declarat Popa.

Practica „dijmuirii”

Fosta șefă a învățământului a susținut că nu știe despre existența unei practici economice de dijmuire a agenților economici de către PDL întrucât nu face parte din staful de conducere a Organizației Județene a Partidului. „Nu aveau de ce să discute cu mine, nu cunosc dacă există sau a existat o astfel de practică la nivelul partidului. Făceam parte din Biroul Permanent Județean, însă participam doar ca reprezentant al femeilor“ a afirmat Mariana Popa. În finalul ședinței, judecătorul a anunțat că va depune o sesizare la Baroul Satu Mare cu privire la conduita profesională a avocatei lui Ioan Ulici, Iuliana Aldea. Ulici trebuia să fie audiat azi, însă avocata a plecat la un alt proces chiar în debutul ședinței de judecată.

Mită 3% pentru PDL

Potrivit rechizitoriului DNA, Ioan Ulici ar fi pretins de la omul de afaceri Vasile Ştrango, pentru PDL, 3% din banii pe care societatea acestuia, Național Co&Ing Negrești-Oaș îi avea de încasat pentru lucrările de reabilitare ale grădiniței din Livada. Ulici i-ar fi promis intervenții la inspectorul general școlar Mariana Popa și la deputatul Ioan Holdiș, președintele Organizației Județene a PDL Satu Mare, pentru deblocarea banilor. Potrivit DNA, Mariana Popa ar fi deblocat banii către grădiniță doar după ce omul de afaceri a donat 3.000 de lei, 3% din suma totală încasată, căte PDL. DNA mai susține că Ulici ar fi facilitat întâlniri între Ștrango și deputatul Ioan Holdiș, care urma să intervină la Guvern pentru ca societatea National Co&Ing să se afle pe lista beneficiarilor din Hotărârea de Guvern 1531/2009. Prin HG-ul amintit, Guvernul a alocat sume de bani pentru plata unor lucrări de investiții efectuate la 16 unități școlare din județul Satu Mare. Ștrango avea de încasat 600.000 de lei, iar în urma HG-ului amintit i-au fost alocați 100.000 de lei.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite