Un singur arestat în dosarul „Mită la Vama Halmeu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milionarul clujean Liviu Florian, acuzat de trafic de influenţă, este singurul căruia judecătorii i-au refuzat eliberarea. Avocatul lui Liviu Florian, Eugen Iordăchescu, susţine că milionarul nu beneficiază de un proces echitabil, întrucât dintre cei 5 inculpaţi este singurul care se află după gratii.

Liviu Florian a rămas singur după gratii, iar asta după ce recursul formulat de apărătorul său la Curtea de Apel Oradea a eşuat din nou, la începutul săptămânii.  Miliardarul reţinut la 3 februarie a încercat de mai multe ori să obţină eliberarea din arest, fără succes însă. El este acuzat că a luat 130.000 de euro ca să intervină pe langă Şeful Vămilor, Radu Traian Mărginean, ca să o numească pe Nicoleta Dobrescu şefă la Vama Halmeu. După ce magistraţii de la Tribunalul Satu Mare i-au respins toate cererile de eliberare, soluţiile au fost menţinute şi de cei din Oradea pe motivul că acesta, în continaure, poate prezenta pericol în desfăşurarea judecăţii cauzei.
24 de săptămâni după gratii
Liviu Florian a fost reţinut alături de Nicoleta Dobrescu – fosta şefă a vămii Halmeu, omul de afaceri Ion Savu, Ioan Romeo Niţu – un fost angajat al unui Dutty Free din Satu Mare şi un alt om de afaceri Florin Feher la data de 3 februarie, în urmă cu circa 24 de săptămâni. Ei sunt cercetaţi pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi complicitate la aceste infracţiuni.  Trei din cei cinci implicaţi în dosar au fost arestaţi a doua zi după ce au fost reţinuţi, respectiv Florian, Savu şi Niţu. Pe parcurs apărătorii celor trei au încercat în repetate rânduri să-i scoată din arest. Ion Savu a fost eliberat la sfârşitul lunii trecute, iar Niţu a devenit un om liber la începutul săptămânii, la decizia Curţii de Apel Oradea.
„Nu e un proces echitabil“
După mai bine de cinci luni de cercetări şi trimitere în judecată, din lotul Halmeu singurul aflat încă după gratii este milionarul Liviu Florian – cel care a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă. Potrivit avocatului său, Eugen Iordăchescu, Liviu Florian nu este judecat echtiabil pentru că este singurul care se află încă în arest.
„Vom formula o nouă cerere de eliberare a clientului meu din arest, iar asta pentru că i s-au încălcat anumite drepturi, cum ar fi dreptul la un proces echtiabil şi la un tratament egal, respectiv pentru că nu mai există temei pentru a fi menţinut îna rest”, spune avocatul. În privinţa hotărârilor judecătoreşti prin care toate cererile de eliberare, dar şi recursurile au fost respinse, Iordăchescu spune: „Prefer să nu comentez decizia instanţei, dar în continuare voi face tot posibilul să-mi scot clientul din închisoare”.
Foştul şef al ANV, cerut ca martor
Pentru următorul termen de judecată, din 10 august, Liviu Florian şi avocatul său au cerut printre altele audierea a trei martori cheie, spun ei, respectiv pe fostul şef al Agenţiei Naţionale a Vămilor – Radu Traian Mărginean, Eugeniu Petrescu şi Ioan Holdiş – membri în funcţii de conducere în cadrul PDL Bucureşti şi Satu Mare.
„Considerăm că aceşti martori ne pot ajuta la dovedirea nevinovăţiei clientului meu, sperăm ca instanţa să aprobe citarea lor”, mai spune Eugen Iordăchescu, avocatul lui Florian.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Satu Mare, judecătorul Remus Nemeş, doar unul din cei trei martori „cheie” va fi citat, respectiv deputatul sătmărean PDL, Ioan Holdiş. „Mărginean şi Petrescu vor fi citaţi abia pentru următorul termen, deoarece a fost o lipsă de procedură, respectiv schimbarea domiciliului acestora”, spune judecătorul Nemeş.
La termenul din data de 10 august vor fi audiaţi aşadar Ioan Holdiş şi alte şase persoane cerute de apărătorii lui Florian şi o altă persoană invocată de procurori.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite