Mircea Leţiu aduce Lumina Sfântă la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A avut iniţiativa de a aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim la Satu Mare
A avut iniţiativa de a aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim la Satu Mare

Prosper om de afaceri în domeniul restaurării monumentelor istorice, sătmăreanul a avut iniţiativa de a aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim la Satu Mare în seara Învierii. „M-am gândit că ar fi un gest creştinesc ca sătmărenii să poată trăi această bucurie” a spus el.


PROFIL
Născut: 12 februarie, Săuca
Studii: Facultatea de Mecanică, Institutul Politehnic Iaşi
Familie: Căsătorit, are doi copii


Credincios al Bisericii “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Satu Mare, unde face parte din Consiliul Parohial, Mircea Leţiu este membru în Adunarea Eparhială şi membru în Adunarea Naţional Bisericească din partea Episcopiei ortodoxe a  Maramureşului şi Sătmarului. Din inţiativa lui, în acest an, în Noaptea de Înviere, credincioşii din Satu Mare vor putea trăi bucuria de a lua din Lumina Sfântă de la Ierusalim.

Avion închiriat

„M-am gândit că ar fi un gest creştinesc ca sătmărenii să poată trăi această bucurie” a spus el. Astfel, bărbatul a închiriat un avion particular pentru a aduce Sfânta Lumină de la Bucureşti la Satu Mare în această seară. „Avionul care vine din Israel va ateriza în jurul orei 20.00, pe aeroportul Henri Coandă. Acolo vom fi prezenţi şi noi pentru a primi Lumina Sfântă şi a o aduce la Satu Mare. Voi merge la Bucureşti însoţit de părintele exarh şi stareţ al Mănăstirii Scărişoara Nouă, arhimandritul Timotei, iar Lumina Sfântă va ajunge la Satu Mare la ora 23. Avionul va face o escală şi pe aeroportul din Baia Mare, sâmbătă, în jurul orei 22, unde Lumina Sfântă va fi oferită reprezentanţilor Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, pentru a se bucura şi credincioşii băimăreni de acest miracol al ortodoxiei”, a dezvăăluit sătmăreanul. Tot el a spus că iniţial ar fi dorit să meargă personal la Ierusalim, la Mormântul Sfânt, plan care speră să-l pună în practică în viitorul apropiat. „Acum doi ani am fost într-un pelerinaj în Israel şi am avut ocazia să vizitez locuri de mare încărcătură religioasă şi istorică, precum Bethlehem, râul Iordan, Nazareth, muntele Tabor, însă pelerinajul s-a desfăşurat înaintea Sfintelor Paşti“,mai spune Mircea Leţiu.

A restaurat monumente celebre

Din 1992, sătmăreanul are o firmă privată de construcţii şi restaurări de monumente istorice şi religioas. De atunci a readus la viaţă o serie de edificii care la un moment dat erau sortite uitării şi degradării. „Primul obiectiv restaurat a fost Castelul din Carei, după care au urmat o serie de mănăstiri şi bisericuţe din lemn, precum cele din Soconzel, Stâna sau Corund. Am participat şi la restaurarea mănăstirii Voroneţ şi refacerea chiliilor din timpul lui Ştefan cel Mare. De asemenea, am lucrat la Piaţa Mare şi Muzeul Brukenthal din Sibiu, două lucrări de care sunt foarte mândru “, a încheiat Mircea Leţiu.

CE-I PLACE

Îi place să vadă că poate face pe cineva fericit şi că în urma lui a rămas ceva trainic. Îi place să-şi ajute semenii. Adoră să viziteze locuri interesante şi să intre în contact cu culturi noi. Iarna îi place să-şi petreacă concediile, împreună cu familia, la munte, iar vara la mare.

CE NU-I PLACE
Nu-i plac ipocrizia, minciuna şi fariseismul. Nu-i plac bârfa şi clevetirea, după cum nu-i place politica.

ÎNTREBARI SI RĂSPUNSURI

Care sunt satisfacţiile în munca de restaurare?
M.L.: Satisfacţiile sunt multiple, dar cea mai mare este să vezi că a rămas după tine ceva de calitate şi că ai readus la viaţă ceva care era odată în paragină.
Ce mesaj transmiteţi sătmărenilor de Paşte?

M.L.: Sărbători Fericite alături de cei dragi şi le doresc ca Lumina Sfântă să-i ocrotească de tot ce e rău.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite