Minsitrul Tabără la Satu Mare. Agricultorii vor fonduri europene în timp mai scurt şi credite de la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Valeriu Tabără s-a întâlnit cu primarii
Ministrul Valeriu Tabără s-a întâlnit cu primarii

Minsitrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Valeriu Tabără, a vizitat Sătmarul. De bună dimineaţă el s-a întâlnit cu primarii şi viceprimarii din judeţ, cu prefectul şi subprefectul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean, dar şi cu şefii instituţiilor deconcentrate.

Minsitrul Tabără şi echipa sa de la Bucureşti au sosit aseară şi au organizat o întâlnire cu primarii şi instituţiile subordonate ministerului ieri şi astăzi Satu Mare. Delegaţia oficială a sosit în judeţ aseară, iar în această dimineaţă s-a întâlnit cu sute de persoane pentru a discuta problemele judeţului în materie de agricultură şi mediu rural.
Primele observaţii din partea ministrului au făcut referire la agricultorii care nu îşi exploatează terenurile şi producţiile aşa cum ar trebui şi că există prea mare diferenţă între preţurile de producător şi cele de pe piaţă. „Nu putem vinde un produs la 3 lei preţul pieţei, dacă preţul de producător este numai 10 bani”, a exemplificat Tabără.
Discuţiile pe teme agricole, fonduri şi credite au continuat, fiecare dintre cei prezenţi având câte o nelămurire.


Francisc Torok, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor, a ridicat problema accesării fondurilor europene. „În momentul de faţă accesarea banilor europeni este o procedură mult prea lungă. Perioada de la depunere şi până la evaluare durează până la 5-6 luni, de implementare să nici nu mai vorbim. Multe proiecte câştigate nu se implementează integral, iar deadlineurile nu se respectă”, a menţionat Torok.
Ministrului i-a fost atrasă atenţia şi asupra greutăţilor întâmpinate de agricultori în ceea ce priveşte creditele pentru proiecte. „Vă rog să discutaţi cu băncile, deoarece nu ne dau credite. Este foarte greu să primeşti credite pe venituri atât de mici”, a mai exclamat Torok.
Drept răspuns pentru probleme ridicate de cei prezenţi, ministrul a ţinut să menţioneze că este total nemulţumit de Satu Mare ca centru regional, spunând că mulţi fermieri nu îşi exploatează producţiile cum ar trebui şi că asta se datorează diferenţei prea mari dintre preţ de producător şi preţ de piaţă.

image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite