Ministrul Cseke Attila vrea să refacă sistemul de finanțare din Sănătate - revista presei locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai importante titluri din ziarele locale de astăzi
Cele mai importante titluri din ziarele locale de astăzi

Cseke Attila a declarat ieri la Satu Mare că prima dintre prioritățile mandatului său este de a aduce o anumită corectitudine în privința finanțării în sistemul sanitar, scrie Informaţia Zilei, iar Gazeta de Nord Vest scrie în ediţia de astăzi despre preşedintele Consiliului Judeţean şi primarii din judeţ care acuza amestecul Guvernului în autonomia locală, în situaţia disponibilizărilor impuse. 


Cseke Attila a declarat la Satu Mare că în anul 2010, prima dintre  priorități este de a aduce o anumită corectitudine în sistem, respectiv în privința finanțării. Ministrul nu consideră că este normal ca pentru două cazuri de boală identice ca diagnostic și tratament, în spitale cu competență asemănătoare, să existe o finanțare extrem de diferită. Acesta a fost de părere că vor trebui făcute 4 categorii de spitale, pe  competențe în primul rând și în al doilea rând pe arie geografică. A doua prioritate o constituie descentralizarea. “Anul acesta managementul majorității spitalelor va trebui să îl transferăm la autoritățile locale. Nu vor fi transferate toate. O parte dintre ele, care au competență de cercetare (institute de cercetare) sau regionale, nu vor fi transferate, dar celelalte cred că trebuie să le dăm ca management la autoritățile locale, desigur cu finanțarea aferentă. Va trebui să aducem o oarecare  normalitate în sistem. Să încercăm să promovăm și profesionalismul, dar pentru a promova profesionalismul cea mai bună metodă din punctul meu de vedere este să avem un management care este coordonat de autoritatea locală. Ca ministru al Sănătății nu pot să coordonez eficient munca a 433 de manageri, este exclus așa ceva de la București sau de oriunde altundeva din țară. Această activitate trebuie coordonată de autoritatea locală pentru că oamenii oricum vin la primărie, la consiliul județean, dacă au probleme, propuneri, sugestii. Eu nu pot să coordonez, nu avem nici capacitatea organizatorică, nici administrativă de a coordona activitatea atâtor manageri. Mi-am propus ca la fiecare sfârșit de săptâmână să merg în teritoriu și să văd care este situația la fața locului. Una este ce se scrie și alta este ce vede omul cu ochii lui”, a mai adăugat ministrul Cseke, scrie Informaţia Zilei de astăzi.

Disponibilizari cu cantec, titrează Gazeta de Nord Vest

Preşedintele Consiliului Judeţean şi primarii din Satu Mare şi Negreşti Oaş nu sunt de acord cu disponibilizările din administraţia locală şi acuză amestecul Guvernului în autonomia locală. Şefii din administraţia locală din judeţul Satu Mare se opun disponibilizărilor, aşa cum prevede proiectul de lege la care lucrează Ministerul Finanţelor şi care presupune trimiterea în şomaj a 17.000 de angajaţi din administratia locală din toata ţară. Deşi nu vor fi nevoiti să trimită în şomaj foarte mulţi angajaţi, deoarece multe posturi sunt neocupate, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Csehi Arpad, şi primarii din Satu Mare, Iuliu Ilyes, şi Negreşti Oaş, Nicolae Bura, acuză amestecul Guvernului în autonomia locală. Aceştia spun că este anormal ca Guvernul să decidă reducerea personalului din administraţia locală, în condiţiile în care sunt preluate noi sarcini odată cu descentralizarea sistemului de învăţământ şi a sistemului sanitar. 


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite