Satu Mare: „Ministerul vrea să mă condamne la moarte!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: „Ministerul vrea să mă condamne la moarte!”
Satu Mare: „Ministerul vrea să mă condamne la moarte!”

Dosarul de transplant pulmonar a lui Carmen Calinca nu a fost acceptat. Cazul femeii este unul deosebit de grav, iar intervenţia chirurgicală de care are nevoie este urgentă. Pentru că nu are suma de 120.000 de euro necasară intervenţie, femeia îşi aşteaptă să primească un ajutor de la Guvernul României.

 O femeie de 39 de ani din localitatea Micula se luptă cu o boală crâncenă de mai bine de 15 ani. Ţinută în viaţă de un tub de oxigen, femeia încearcă să strângă bani pentru operaţie, care nu foarte fi efectuată decât în Viena.

La vârsta de 24 de ani, Carmen Calinca a fost diagnosticată de Institutul Marius Nasta din Bucureşti cu fibroză pulmonară sub formă de sarcoidoză, stadiul III. “Pentru că respiram cu doar 52% din capacitatea pulmonară am decis să mă pensionez. Sarcoidoza mi-a cuprins ambii plămâni fibrozandu-i în proporţie de 80%. Acum respir cu 23% din capacitatea pulmonara şi folosesc un aparat ce-mi administrează oxigen 24 de ore din 24, întrucat în lipsa lui nu pot sa fac nici măcar efortul de a merge la baie”, a spus Carmen Calinca.

Se luptă cu statul


Singura şansă de a trăi reprezintă realizarea unui transplant pulmonar la AKH Viena –Austria, care costă 120.000 de euro. Potrivit Ordinului 50/2004 privind metodologie de trimitere a pacienţilor pentru tratamente în străinătate, Carmen Calinca a depus în data de 6 ianuarie 2009 o cerere la Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare o cerere ce însoţiea dosarul medical şi toate analizele pentru transplant. “După trei luni de zile, dosarul meu a ajuns la Bucureşti. „În această cerere solicitam din partea Ministerului un ajutor pentru a finanţa costurile operaţiei în străinătate, întrucât în ţară nu se fac intervenţii de acest gen. În data de 3 iulie mi s-a comunicat că se lucrează la nota de fundamentare şi că până la sfârşitul lunii se va aproba suma. În 30 iulie am sunat din nou dar mi au spus că din cele 12 dosare, doar 8 s-au aprobat şi nu mai sunt bani şi pentru mine”, a declarat femeia.
Femeia este revoltată pentru că nu beneficiază de ajutorul garantat de lege. Selectarea pacienţilor pentru transplantul pulmonar se realizează după un examen extrem de riguros, aceştia aflându-se în ultimele 12-24 de luni de viaţă.

Vrea să i se accepte dosarul

Carmen Calinca este suţinută de soţul ei, de copilul de 16 ani şi mama de 66 de ani. A vândut tot ce avea pentru a strânge banii pentru tratamentul post-operatoriu. Însă pentru operaţie nu dispune de suma necesară. „Prin faptul că nu mi s-a acceptat dosarul, care conform legii nici nu se punea problema să nu fie luat în considerare, pot să afirm că guvernul mă lasă să mor”, a mai spus Carmen Calinca.
Cei care vor să o ajute, pot dona sume în următoarele conturi: Lei: RO04BRDE310SV14901703100 şi euro:RO21BRDE310SV26668433100. Pentru mai multe detalii, poate fi contactată la numerele de telefon: 0261 828649 şi 0743 066290.


Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite