Miliarde de lei date pe piatra Pirului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase drumuri impracticabile la ora actuală au fost pietruite de edilii locali, în urmă cu trei luni,  cu suma de 3 miliarde de lei vechi (300.000 de lei), în localitatea Pir, localitate aflată la 75 de km de municipiu. Specialiştii de profil susţin că aceeaşi suprafaţă de drum ar fi transformată în şosea de beton.

Şase drumuri comunale din localitatea Pir au ajuns să fie impracticabile la nici două luni după pietruire. Lucrările de investiţie au fost făcute fără nicio licitaţie, fiind atribuite în mod direct unei societăţi din localitatea Tăşnad. Mai grav este că edilii locali au plătit suma de 300.000 de lei vechi pentru o lucrare de pietruire, bani cu care s-ar fi putut betona aceiaşi lungime de 1.200 de metri, conform specialiştilor.
Totodată, lucrările au fost făcute în aşa fel încât două maşini nu încap una lângă alta, lăţimea fiind de numai 3,5 metri lăţime. În data de 15 octombrie 2009, edilii locali au încheiat mai multe procese-verbale pentru şase străzi comunale, de negociere a valorii ofertei cu societatea Willyprod SRL, din oraşul Tăşnad, în calitate de executant.

Investiţia pentru cei 1.200 de metri de drum pietruit trece de 300.000 de lei. Lucrarea a fost atribuită în mod direct firmei respective, nemaiorganizând licitaţie. „Fiind vorba despre lucrări de investiţie, am fragmentat fiecare obiectiv în parte (şase străzi), iar dacă valoarea nu depăşeşte 15.000 de euro pentru fiecare drum, nu suntem obligaţi să organizăm licitaţie“, a declarat primarul localităţii Pir, Mihai Tempfli. Adiminstratorul societăţii executante susţine acelaşi lucru. „Nu eram obligaţi să organizăm licitaţie“, a declarat Virgil Farcău. Şefa Serviciului de achiziţii publice din cadrul primăriei Satu Mare susţine că, în opinia ei, trebuia să se organizeze licitaţia. „Legea este destul de ambiguă, eu una sigur nu aş fi riscat şi organizam licitaţia“, a declarat Mihaela Manoliu, şefa Serviciului de achiziţii publice.

Bani aruncaţi aiurea


La ora actuală, niciun drum din cele şase nu este practicabil. Piatra este de proastă calitate, fiind adusă din Sălaj, cariera recunoscută pentru faptul că deţine cea mai proastă piatră.
În opinia specialiştilor, cu cei 300.000 de lei, lungimea totală a străzilor, de 1.200 de metri, ar fi putut fi betonată. „Este un preţ mult prea mare pentru o lucrare de pietruire. Cu aceşti bani eu betonam aceiaşi suprafaţă“, a declarat Dorel Surducan, administratorul celei mai vechi societăţi de profil, din Satu Mare.

Primarul susţine că preţul investiţiei este real

Suma de trei miliarde de lei vechi nu i se pare deloc exagerată primarului, deşi acesta recunoaşte că nu se mai poate circula pe aceste străzi. „Piatra este scumpă, transportul şi mai costisitor“, a declarat primarul Pirului.
Unii dintre consilierii locali susţin că nu au fost de acord cu aceste lucrări. „Am fost obligat să semnăm acele procese-verbale, prin care s-au atribuit în mod direct lucrările“, a declarat Ioan Raţiu, consilier local.

cifra
1.200
de metri au în lungime cele şase străzi pietruite.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite