Milionarul Liviu Florian nu are 200.000 de lei pentru eliberare (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa a stabilit o cauţiune în cazul său de 200.000 de lei, suma de care acesta nu a dispus. Liviu Florian, cândva unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Cluj, a  renunţat la cererea de eliberare pe cauţiune într-un dosar de corupţie, motivând că nu are bani.

Cunoscutul om de afaceri se afla în 2007 în Top 300 Capital, cu o avere estimată la 20 de milioane de euro. Acum el este judecat în stare de arest pentru corupţie şi nu a reuşit să găsească 200.000 de lei (aproximativ 48.000 de euro) pentru a-şi plăti eliberarea pe cauţiune.
Florian a fost trimis în judecată la mijlocul lunii mai pentrut trafic de influenţă, după ce timp de mai bine de trei luni el a fost cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Timp de cinci luni apărătorul său a formulat nenumărate cereri de eliberare sub control judiciar la Tribunalul Satu Mare şi recursuri la Curtea de Apel Oradea, însă toate au fost respinse pe motivul că omul de afaceri poate influenţa părţile din proces şi martorii. Imediat după ce a fost trimis în judecată, s-a verificat legalitatea şi temeinicia menţinerii lui în arest pe durata procesului şi s-a decis ca el să rămână arestat. La sfârşitul săptămânii trecute apărătorul clujeanului a solicitat din nou Tribunalului eliberarea lui provizorie, sub control judiciar, dar a depus în paralel şi o altă cerere, de a fi eliberat pe cauţiune, a cărei sumă ce urma să fie stabilită de judecătorul de caz, Mihai Ciorcaş.
„S-a stabilit de către instanţă o cauţiune de 200.000 de lei, raportată la mai multe aspecte ce îl privesc pe inculpat, printre care şi gravitatea faptei pentru care acesta a fost cercetat şi este judecat”, a precizat judecătorul Remus Nemeş, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Satu Mare.
Când însă Tribunalul a anunţat cuantumul cauţiunii Florian a refuzat plata, iar la procesul de ieri a renunţat la posibilitatea de a fi judecată eliberarea lui pe cauţiune.
„Instanţa a apreciat o cauţiune prea mare pentru clientul meu, iar familia Florian nu dispune de aceşti bani. Cauţiunea a fost stabilită într-o manieră ciudată. Judecătorul a apreciat stabilirea unei astfel de cauţiuni pentru a se discuta eliberarea provizorie, însă noi am renunţat la cerere”, a precizat Eugen Iordăchescu, avocatul lui Liviu Florian.

Rămâne în arest încă 60 de zile

Chiar dacă la eliberare pe cauţiune s-a renunţat, Florian, dar şi sătmăreanul Ioan Romeo Niţu – arestat şi judecat în acelaşi dosar pentru complicitate la cumpărare de influenţă, au avut posibilitatea de a ieşi din arest provizoriu, sub control judiciar. Instanţa a respins însă cererea, iar cei doi au rămas în arest pentru încă 60 de zile

Dosarul „Mită la Vama Halmeu“

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Liviu Florian deoarece acesta ar fi cerut şi primit de la inspectorul vamal Nicoleta Dobrescu, suma de 130.000 euro. În schimbul banilor, Florian i-a promis că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) - Radu Tudor Mărginean, o va delega în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.
Dobrescu i-a dat cei 130.000 de euro în mai multe tranşe, printr-un intermediar, Ion Savu. Omul de afaceri s-a ţinut de cuvânt până la un punct. Dobrescu a fost delegată în funcţia promisă, însă, în primăvara anului 2010, după încetarea delegării sale Florian i-a mai cerut 300.000 euro pentru o nouă delegare pentru aceeaşi funcţie. În cele din urmă, inspectorul vamal Nicoleta Dobrescu s-a autodenunţat la DNA.

În continaure vizualizaţi declaraţia avocatului miliardarului de ce a renunţat la eliberare pe cauţiune

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite