Mihail Fodor - Crede în nobleţea meseriei de profesor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crede că meseria de profesor este una dintre cele mai nobile din lume şi este de părere că învăţământul românesc se află în regres faţă de perioada comunistă

În cei 40 de ani de activitate, profesorul de limba română Mihail Fodor a scos 10 promoții complete de elevi a câte patru ani fiecare. Se consideră un sătmărean adoptat, venind în orașul de pe Someș încă în anii copilăriei. „Sunt un om ca oricare altul. Deși sunt trecut și de prima și chiar de a doua tinereţe, am credința și orgoliul de a-mi prezerva o anumită tinerețe întru spirit (și trup), de a fi măcar relativ în consonanță cu spiritul vremii. De altfel, întotdeauna am preferat compania celor mai tineri decât mine“, spune profesorul.
A început la școala din Decebal
În prima parte a carierei sale didactice a fost director la școala din localitatea Decebal iar mai apoi profesor  de limba română la câteva licee sătmărene, ultimul fiind Colegiul Național „Mihai Eminescu”. O vreme a cochetat cu administrația și politica ocupând diverse funcții de conducere de la inspector general școlar la cea de vicepreședinte al Consiliului Județean. „Era perioada romantică de după Revoluție în care eram cu toții destul de idealiști și în care învățam administrație și democrație în sistem eligibil. Acum am ajuns la concluzia că suntem departe de a fi ceea ce înseamnă o administrație adevărată“, este de părere profesorul Mihail Fodor.
„Generațiile de elevi nu pot fi diferențiate“
Consideră că, din multe puncte de vedere, școala din vechiul regim, cu excepția politizării, era superioară. Și asta datorită faptului că existau ordine și rigoare, iar diplomele obţinute nu erau doar cu numele cum, spune profesorul, se întâmplă în zilele noastre. „În linii generale,  generațiile de elevi nu pot fi evaluate ca fiind mai bune sau mai rele. Fiind o perioadă mai riguroasă și cu mai puține tentații, se poate spune că elevii erau superiori dar și atunci nivelul era diferențiat în funcție de școală și profil“, mai precizează profesorul de limba română.
Este recunoscător destinului pentru cariera didactică. „A fost un rod al întâmplării și al voinței profesoarei mele de limba română“, spune zâmbind Mihail Fodor.
20% dintre elevi reprezintă elita
Profesorul recunoaște cu tristețe că un procent destul de mic dintre elevi fac parte din elită și că restul fac figurație. Se consideră un „dușman“ al uniformei școlare însă nu acceptă nici ca elevele să meargă la cursuri cu decolteuri adânci și îmbrăcate ca pentru o serată dansantă.
În toată activitatea didactică, profesorul a avut o relație agreabilă și bună cu elevii în ciuda faptului că unii îl considerau mai sever.  
Întrebări și răspunsuri
Se poate face o diferență de învățare între fete și băieți?

M.F.: Categoric. Contrar a ceea ce se crede, fetele sunt superioare băieților și  nu numai prin faptul că sunt mai cuminți ci prin inventivitate, imaginație și aplicabilitate. Cel puțin la vârsta școlară, am constatat că fetele sunt mai mature, deștepte și mai conștiincioase în comparație cu băieții. 
Ce ați schimba în actualul sistem de învățământ?
M.F.: Multe. În prumul rând aș reînființa școlile de arte și meserii. Ne trebuie și practicieni nu doar filozofi și doctoranzi. Aș face cât de repede liceu și bacalaureat de trei categorii valorice care să dea drepturi specifice pentru că scara inteligenței este atât de amplă încât nu ai cum să-i bagi pe toți într-o oală. Modelul există pe plan mondial și cred că ar trebui luat și adaptat și la noi.
Ce-i place
Profesorul Mihail Fodor este atras de politică și îi place să comenteze evenimentele politice din viața de zi cu zi. Pe lângă activitatea didactică, este şi publicist. „Îmi place când am idei să le aștern în scris. Îmi place să cred că am o minte lucidă și echilibrată, că am simţul umorului, dar şi perspectiva dramatismului esenţial al existenţei noastre. Nu sunt sau sper să nu fiu defel «încremenit în proiect»”, spune el.
Ce nu-i place
Când legile nu sunt respectate. Persoanele ipocrite și abjecte. „La noi legile sunt făcute bine însă nu e cine să le respecte, se încalcă cu dezinvoltură. Și în alte țări se fură însă diferența e că la noi se fură 70-80% pe când în alte țări din Occidetn se fură 10%“, afirmă Mihail Fodor.
Profil
Născut la data de 1 aprilie 1947 la Lemnia, județul Covasna
Studii: Absolvent al Facultății de Filologie din cadrul Universităţii Babes-Bolyai, Cluj.
Stare Civilă: Căsătorit, are o fiică

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite