Mieii prea scumpi pentru sătmăreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
18 lei pentru un kilogram preţul de pornire la mieii vii în Satu Mare
18 lei pentru un kilogram preţul de pornire la mieii vii în Satu Mare

Kilogramul de carne de miel ajunge la 38 de lei în singurul punct autorizat pentru sacrificare din Satu Mare. Un singur comerciant de miei a venit  în aceasă dimineaţă în centrul de sacrificare amplasat în Piaţa de Alimente nr. 2.


Start timid la târgul de miei din Piaţa de Vechituri, unde a fost amplasat singurul centru de sacrificare din judeţ. Cei 16 măcelari, pregătiţi să jupoaie mieii după asomare, au aşteptat în zadar apariţia mai multor comercianţi. În aceastp dimineaţă, la ora 9.00. Gheorghe Ocolici (40 de ani), din localitatea Drăguşeni, era singurul cioban din piaţă. El a adus la vânzare 20 de miei.

Aproape 40 de lei pe kilogramul tăiat

 „Venim din zona Halmeului. Preţul este de 18 lei în viu, dar poate zilele viitoare vom mai reduce şi noi cu câţiva lei. Nu cred însă că se va coborî sub 15 lei, pentru că oferta de anul acesta este mult mai slabă, la fel şi mieii. Dacă anul trecut mieii aveau 22-25 de kilograme, anul acesta au în medie 17, cel mult 20 de kilograme în viu“, spune Gheorghe Ocolici. La un calcul simplu, un miel de 20 de kilograme în viu, la preţul de 18 lei kilogramul, costă 360 de lei. La acest preţ se adaugă 20 de lei taxa de jupuit şi 3 lei taxa de asomare. După jupuire, din cantitatea cumpărată în viu se pierde între 40 şi 50 la sută. În final, pentru un miel viu de 20 de kilograme, care costă în total 383 de lei, sătmărenii vor da circa 38 de lei pe kilogram. Supermarketurile în schimb practică preţuri cuprinse între 24,99 şi 27 de lei pe kilogramul de carne de miel.

Preţuri piperate

„Am venit să mă interesez doar. Nu ştiu ce să zic, cam mari preţurile dacă stai să calculezi. Încă nu m-am decis dacă voi cumpăra din piaţă sau de la supermarket“, spune Raul Biro, unul dinrtre puţinii clienţi care au vizitat în această dimineaţă Piaţa de Vechituri.  Ciobanii încearcă în schimb să ţină „partea mielului“. „În supermarketuri o jumătate de carcasă ajunge şi la zece kilograme. Asta înseamnă că nu mai este miel, este un fel de mior care a avut în viu şi 36 de kilograme. În schimb carnea de miel are alt gust“, mai spune Gheorghe Ocolici. Un alt sătmărean interesat de preţuri spune însă că mieii în viu sunt prea scumpi. „Şi la supermarket sunt scumpi, dar şi aici unde ajungi la kilogramul tăiat la aproape 40 de lei. Este exagerat de scump. Îl mai pui la cuptor şi mielu se face mic cât o găină. Poate de paştele acesta mâncăm doar carne de pui“, spune Alexandru Molnar. În aceste zile, în Piaţa de vechituri sunt aşteptaţi să ajungă şi alţi comercianţi de miei. „S-au anunţat circa 20 de comercianţi, poate mâine vor veni mai mulţi. Vânzările vor depinde în cea mai mare măsură de preţurile pe care le practică“, afirmă Nicu Glodean, administratorul Pieţei nr. 2.



Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite