Mieii fermierilor vor ajunge pe mesele străinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Certezanu va vinde 800 de miei în străinătate
Grigore Certezanu va vinde 800 de miei în străinătate

Crescătorii de oi din Satu Mare nu vând în acest an miei pe piaţa internă, ci îi exportă în Franţa, Germania sau Arabia Saudită. Fermierii speră să primescă din străinătate mai mult de doi euro pe kilogram, faţă de 10-12 lei, cu cât se vând mieii vii pe piaţa internă.

Crescătorii din Satu Mare nu vând în acest an miei de Paşte în judeţ.  Proprietarii de oi au „dirijat“ fătările pentru începutul lunii martie şi vor vinde miei din toamnă în ţări precum Franţa, Germania, Austria, Italia şi Arabia Saudită, la un preţ mai bun decât cel de pe pieţele din România. Fermierii speră să primească chiar şi 2,5 euro pe kilogramul de carne.

Oile au fătat în luna martie
Unul dintre cei mai mari crescători de oi din judeţ, Grigore Certezanu, nu a vândut şi nici nu va vinde miei de Paşte în România. La fel ca alţi colegi de breaslă, el a dirijat fătările pentru începutul lunii martie şi va exporta mieii din toamnă. „Am dat drumul berbecilor la oi numai din luna octombrie, iar oile au început să fete la începutul lunii martie. Sunt prea mici să-i vindem acum de Paşte cu 10-12 lei kilogramul, când dincolo primim de la 2 euro în sus pe kilogram. Îi vindem la toamnă la străini. Am clienţi din Franţa, Italia, Germania, Austria, Arabia Saudită. Din câte ştiu eu pentru ei carnea de miel este o delicatesă“, a declarat Grigore Certezanu.
Fermierii spun că la toamnă miei vor cântări peste 40 de kilograme şi vor primi pe ei chiar şi 100 de euro. Grigore Certezanu va exporta, anul acesta, aproximativ 800 de animale. El are un efectiv de 1.200 de oi, dintre care aproximativ 100 au fătăt anul acesta câte doi miei.

Cei mai mari merg în Arabia Saudită
Un alt crescător de ovine din judeţ, Edi Kovacs, va proceda la fel. Are un efectiv de 2.400 de oi şi va exporta la toamnă 1.000 de miei. „Cei care vor depăşi 45 de kilograme vor merge în Arabia Saudită. Avem intermediari care vin după miei. La Satu Mare nu există centru de colectare a ovinelor, aşa că suntem nevoiţi să-i ducem în alte centre din ţară sau să vină străinii după ei. Anul trecut am vândut 1.200 de miei. Kilogramul de carne se vinde acolo de la 2,3 euro şi poate ajunge până la 2,5 euro, depinde de cerere şi ofertă“, a declarat sătmăreanul.
Preţul la kilogramul de carne de miel pe piaţa sătmăreană va începe de la 10-12 lei. Fermierii susţin că e prea puţin, având în vedere cei 150 de lei cheltuieli anual pe cap de ovină.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite