Medicii, forţaţi să-şi cumpere cabinetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean vinde spaţiile care găzduiesc cabinete medicale individuale la preţuri cuprinse între 207 şi 211 euro pe metrul pătrat. Autorităţile vor obţine aproape 500.000 de euro din vânzarea cabinetelor şi terenurilor aferente, bani care vor fi investiţi tot în sistemul sanitar.

Medicii specialişti şi de familie care îşi desfăşoară activitatea în cabinete medicale individuale din dispensarele situate pe străzile Zenit, Bobocului şi Trotuşului sunt obligaţi să îşi cumpere spaţiile la preţurile stabilite de Consiliul Judeţean.
Consilierii au aprobat în urmă cu două zile preţurile de vânzare a cabinetelor. Astfel, cele de pe strada Bobocului sunt scoase la vânzare cu 207 euro/mp, cele de pe strada Trotuşului la 208 euro/mp şi la 211 euro/mp cabinetele de pe strada Zenit. Suprafeţele de teren aferente sunt vândute cu 20 de euro/mp.
„Dacă sunt medici care nu vor să cumpere cabinetul în care muncesc acum, spaţiul va fi scos la licitaţie, iar medicii vor fi nevoiţi să-şi caute alte spaţii”, spune Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

image


Preţuri de 5 ori mai mari ca acum 2 ani

Medicul de familie Viorica Sava Toader are un cabinet în incinta dispensarului medical „Satia”, de pe strada Bobocului, din cartierul Micro 17. Medicul spune că vrea să cumpere din 2004 spaţiul pe care îl ocupă. Cabinetul are aproximativ 17 metri pătraţi şi vreo 2-3 metri pătraţi de teren aferent, plus vreo 30 metri pătraţi de spaţiu comun. Viorica Sava Toader şi-a făcut deja calculele: dacă va plăti preţul minim va ajunge la 3.580 de euro, preţul cabinetului şi al terenului, fără spaţiul comun. „Acum doi ani, medicii din ţară au cumpărat cabinetele la preţul de 40 de euro/mp. Nu mi se pare normal ca noi, la Satu Mare, să plătim de 4-5 ori mai mult, plus spaţiile comune, adică toalete, coridoare. Acestea, împărţite la cei 11 medici din clădire, au suprafaţă aproape de două ori cât un cabinet. Sunt dispusă să plătesc 207 euro/mp doar pentru cabinet, dar pentru spaţii comune cel mult 40 de euro/mp. Oricum, cred că aceste preţuri se vor mai negocia”, spune medicul.
Şi doctorul Rodica Fulop-Pop, care are cabinet pe strada Trotuşului, crede că preţul de 208 euro/mp este mare. „Eu de anul trecut nu am plătit chirie, iar înainte chiria era modică, undeva la 100 de lei/lună. Între timp am investit în jur de 10.000 de euro în modernizarea cabinetului. Sper să pot cumpăra acum spaţiul şi să reuşesc să schimb şi geamurile”, spune medicul Fulop-Pop.

Banii vor fi investiţi în sistemul sanitar
Dacă va reuşi să vândă toate cabinetele şi terenurile, Consiliul Judeţean va obţine 457.560 de euro, bani ce vor fi investiţi în infrastructura sanitară. „Banii obţinuţi vor fi investiţi în infrastructura sanitară a judeţului. Una din marile priorităţi este renovarea totală a Spitalului de Boli Infecţioase, dar nu numai”, spune Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite