Satu Mare: Medicii de familie nu vor să lucreze pe ambulanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Medicii de familie nu vor să lucreze pe ambulanţe
Satu Mare: Medicii de familie nu vor să lucreze pe ambulanţe

Cele patru maşini stau nefolosite de doi ani în curtea Spitalului. Cu toate că Direcţia de Sănătate vrea să pună la dispoziţia centrelor de permanenţă aceste ambulanţe, personalul medical refuză categoric


Cele patru ambulanţe  care stau nefolosite de doi ani în curtea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Satu Mare ar putea fi date în folosinţă medicilor de la centrele de permanenţă din judeţ. Singura problemă este că niciun cadru medical nu doreşte o astfel de ambulanţă, motivul principal fiind responsabilitatea prea mare şi faptul că în contractul de muncă al fiecăriu medic primar nu este prevăzută asigurarea urgenţelor pe ambulanţă.

După doi ani în care cele patru ambulanţe au fost lăsate în paragină, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare pune în discuţie atribuirea lor centrelor de permanenţă din Ardud, Turţ şi în viitor Supur. „Este păcat de acele ambulanţe care sunt dotate cu aparatură performantă. Au costat în jur de 100.000 de euro şi se degradează în curtea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Satu Mare. Ele sunt doar pentru a asigura urgenţele la domiciliu şi nu de transport“, a spus doctorul Dorel Coica, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare.
Dotate cu defibrilizator, medicii trebuie să fie întâi instruiţi pentru utilizarea lui. „Este nevoie de o pregătire corespunzătoare“, a mai spus Coica. 

Medicii nu vor ambulanţe


Singura condiţie pentru atribuirea acestor ambulanţe este acceptul medicilor. „Noi vrem să le dăm, le ţinem degeaba în curtea instituţiei. Medicii de la centrele de permanenţă din judeţ trebuie doar să accepte. Noi nu avem suficienţi medici pentru a le putea folosi“, a spus Mihaela Pop, purtător de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Satu Mare.
Intenţia celor de la Direcţia de Sănătate pare să nu fie agreată de medicii de familie. „Nu, în niciun caz nu dorim ambulanţă la centru de permanenţă din Ardud. În momentul în care ne-am angajat, am specificat clar că nu dorim să lucrăm pe ambulanţă“, a declarat medicul primar  din Ardud, Gheorghe Bekessy. Acesta îşi motivează decizia prin simplu fapt că asigurarea urgenţelor implică pe lângă o responsabilitate enormă şi o muncă în plus. De aceiaşi părere este şi medicul
Vasile Chira, de la centrul de permanenţă Turţ. „Cunosc problema, am intra direct la cheltuieli, personal mărit iar în momentul de faţă nu avem nevoie de aşa ceva“, a spus medicul Vasile Chira.
Nici medicii de familie din Satu Mare nu vor să audă de aşa ceva. „Nu ne convine să fim angajaţii Ambulanţei, să ne pierdem nopţile. Prefer să îmi consult pacienţii mei“, a declar Dorel Coica, director DSP şi totodată medic de familie.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite