Medicamente compensate şi gratuite pe datorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contul promisiunilor CJAS, farmaciile îşi iau credite în speranţa că vor primi anul viitor sumele datorate de stat. Farmaciştii au intrat de ieri în grevă japoneză, în semn de protest pentru faptul că nu le sunt decontaţi banii pentru compensate.


Bolnavii sătmăreni riscă să rămână fără medicamente compensate şi gratuite în următoarea perioadă. Asta după ce Casa de Asigurări a decis, la începutul acestei luni, prelungirea termenului de decont către farmacii la 210 zile. „Deja stăm prost cu stocurile, şi asta pentru că distribuitorii practică termene de plată de circa 30 până la 120 de zile, sau chiar cu bani în cazul unor furnizori. Ori, dacă nouă ni se decontează în 180 -210 zile,  nu avem din ce să cumpărăm aceste medicamente. Suntem în grevă japoneză până se vor lua măsurile necesare“, spune şefa Colegiului Farmaciştilor Satu Mare, Aurelia Vulciu.

Banii, la anul,  în februarie
Ultimul decont către farmacii a fost în data de 15 iulie. „Este stabilită o sumă de circa 17,3 milioane de lei pentru Satu Mare, plafonul în care se pot acorda aceste medicamente compensate şi gratuite. Am primit o adresă de la Casa Naţională, prin care farmaciştilor li se comunică faptul că nu este cazul să oprească eliberarea de compensate şi gratuite, în situaţia unei pandemii de gripă, dar şi în plin sezon de afecţiuni virale. În februarie se vor da bani“, afirmă Tudor Solomon, directorul adjunct al Casei Judeţene de Asigurări  Satu Mare. 

Stocurile sunt afectate


Între timp, farmaciile sunt obligate să apeleze la credite. „Este gravă situaţia, facem credite, altfel nu se pot susţine aceste activităţi. Ne luăm credităm în contul promisiunilor“, spune Mariana Mare, administrator farmacie.
Şefa Colegiului Farmaciştilor Satu Mare spune că stocurile sunt deja afectate, se înlocuiesc pe cât posibil produsele lipsă de import cu cele româneşti, iar noi comenzi nu se pot face până nu se achită facturile restante către furnizori. „Suntem împinşi spre faliment. Suntem daţi în judecată de furnizori. Sunt bolnavi cronici care au o medicaţie scumpă, chiar şi de mii de lei pe lună. Statul a susţinut aceste tratamente pentru cronici, iar acum ne obligă pe noi să le oferim compensate sau gratuit în contul unor promisiuni. Nu putem lăsa oamenii să moară, însă ori furnizorii ne vor băga în insolvenţă, ori farmaciile care şi-au luat credite de la bănci, din ce în ce mai mulţi în ultima perioadă, riscă să dea faliment până când vor primii banii promişi“, spune Aurelia Vulciu.

„Suntem împinşi spre faliment. Suntem daţi în judecată de furnizori“  -   Aurelia Vulciu şefa Colegiului Farmaciştilor







Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite