Matematică: Interpretare nouă pentru o ipoteză de 150 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă formată din trei sătmăreni a reuşit să dea o nouă interpretare pentru una din cele mai importante probleme ale matematicii. Elevii Mihai Antonescu şi Lucian Paul Trifu, alături de profesorul Gheorghe Miclăuş au lucrat mai bine de două luni şi jumătate la elaborarea unei noi clase de funcţii.

Mihai Antonescu şi Lucian Paul Trifu sunt elevi în clasa a XII-a B a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ din Satu Mare, iar împreună cu dirigintele lor, profesorul de matematică Gheorghe Miclăuş, au lucrat mai bine de două luni şi jumătate la elaborarea unei clase de funcţii de tip Gaură Neagră.

Cu ajutorul acestor funcţii, sătmărenii spun că au reuşit să dea o interpretare nouă unei definiţii vechi de peste 150 de ani, respectiv funcţia a doua a lui Reimann pentru “x real pozitiv”. Ipoteza lui Riemann este considerată de specialiştii din domeniu ca fiind una dintre cele mai importante probleme, respectiv una dintre cele opt probleme de importanţă capitală din sfera matematicii. „Am muncit mai bine de două luni şi jumătate la elaborarea acestei clase de funcţii. Redactarea lucrării ne-a pus cele mai mari greutăţi şi am făcut-o prin intermediul unui soft special de editare a materialelor matematice, “Latex”. Totodată, a trebuit să aprofundăm studiile din istoria matematicii pentru a înţelege cu ce ne confruntăm şi suntem mulţumiţi că avem o lucrare atât de importantă”, a declarat Mihai Antonescu, unul dintre elevi. „Eu cred că acest proiect îi va ajuta pe aceşti elevi în două planuri. În primul rând, evident, la matematică, pentru că şi-au aprofundat enorm cunoştinţele. În al doilea rând, faptul că au participat la o Conferinţă de talie mondială, va da excelent în CV-urile lor“, spune Gheorghe Miclăuş, dirigintele celor doi.

Lucrare prezentată la Atena
Echipa formată din cei trei sătmăreni şi-a prezentat realizările la Conferinţa Europeană pentru Matematică -Euromath 2011, care a avut loc în perioada 30 martie – 3 aprilie, la Atena. La lucrările Conferinţei au participat peste 250 de elevi şi matematicieni din peste 15 ţări. Echipa sătmăreană a avut astfel ocazia de a interacţiona şi de a discuta pe marginea proiectelor elaborate împreună cu elevi şi matematicieni renumiţi din Statele Unite ale Americii, Kazahstan, Mexic, Germania, Cipru, Italia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Grecia sau Ungaria. Din România , au mai participat la conferinţă două echipe din Maramureş şi Galaţi.

Citat: Am muncit mai bine de două luni şi jumătate la elaborarea acestei clase de funcţii. Mihai Antonescu, elev


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite