Masa de Paşte, luată pe datorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Hossu a împrumutat, dimineaţă, 2.000 de lei
Ioan Hossu a împrumutat, dimineaţă, 2.000 de lei

Numărul împrumuturilor cerute de pensionari a crescut cu 25% faţă de anul trecut. Pensionarii cu venituri mici se împrumută la Casa de Ajutor Reciproc ca să aibă bani pentru masa de Paşte.

Ioan Hossu, de 54 de ani, a cerut de la CARP un împrumut de 2.000 de lei. „Paştele sunt în data de 4 aprilie, iar noi primim pensiile numai din data de 15. Banii care îi primim luna aceasta nu ne vor ajunge până la Paşte. Eu am o pnesie de 800 de lei, iar soţia de 600. Ne trebuie pentru miel, mai ales că am auzit că se vor scumpi în acest an“, a declarat Ioan Hossu.    

Ioan Pop este un pensioner din satul Necopoi. El a venit să ceară bani împrumut ca să se poată apuca de lucrările agricole de primăvară. „Am venit să scot 2.000 de lei pentru a cumpăra îngrăşăminte şi pentru aratul de primăvară. Cu mielul am noroc că l-am crescut în gospodărie“, spune bătrânul.
Împrumuturi cu 25 % mai mari
În luna februarie, CARP a acordat pensionarilor împrumuturi de peste 7 miliarde şi jumătate de lei vechi, cu 25% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi numărul solicitărilor a crescut cu aproximativ 20% faţă de anul trecut.
Directorul CARP, Lucian Marişca, a declarat că în fiecare lună între 60 şi 120 de pensionari devin membrii ai Casei. În momentul în care se înscriu, ei solicită un prim împrumut pe loc. Emilia Moia a venit împreună cu fiul ei pentru un împrumut de 1.000 de lei, bani cu care vrea să îşi cumpere cele necesare sărbătorilor de Paşti, dar şi medicamente. „Fiul meu a venit de girant pentru că sunt membru nou şi am pensie de 500 de lei. Am nevoie de bani pentru cumpărături şi pentru medicamente“, a spus femeia.
Judeţul Satu Mare se clasează pe locul patru la nivel naţional în ceea ce priveşte activitatea Casei de Ajutor Reciproc. „Suntem pe locul patru pe ţară la numărul de solicitări şi la împrumuturile acordate. CARP are deja 10.200 de membri, iar numărul lor este în creştere“, a declarat Lucian Marişca.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite