Masă de Crăciun pe datorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ola a obţinut un împrumut de  de 2.500 lei de la CARP
Gheorghe Ola a obţinut un împrumut de de 2.500 lei de la CARP

Aproape 700 de pensionari din judeţul Satu Mare s-au împrumutat de sărbători. Gheorghe Ola a solicitat un împrumut de 2.500 lei pentru a avea pe masa de Crăciun toate bucatele necesare. Numărul celor care solicită astfel de împrumuturi creşte de la un an la altul.

Gheorghe Ola de 59 de ani este pensionar şi a apelat la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) pentru a scoate un împrumut de 2.500 lei, bani pe care vrea să-i folosească, în mare parte pentru masa de Crăciun. Are o pensie de 810 lei, însă se descurcă foarte greu. „Mai am două fete care muncesc, dar banii sunt destul de puţini. Încercăm să ne descurcăm cum putem. Vin sărbătoriile şi ne descurcăm greu“, a declarat Gheorghe Ola, din localitatea Corund.
Acesta este membru CARP încă din 2006 şi anual se împrumută. „În 2008 am mai cerut un ajutor de la CARP şi mă bucur că mi-a fost acceptat şi cel de luna aceasta“, a mai declarat Gheorghe Ola.

Solicitări în creştere

Sute de pensionari sătmăreni se împrumută înainte de Crăciun de la Casa de Ajutor Reciproc al Pensionarilor. Conform celor declarate de Lucian Marişca, secretarul administrativ al CARP Satu Mare, în luna noiembrie, 550 de pensionari au împrumutat peste 700.000 lei. „În fiecare an, înainte de sărbători avem multe cereri. Majoritatea persoanelor solicită între 500 şi 3.000 lei, pentru care plătesc o dobândă de 16% pe an“, a declarat Lucian Marişca.
Numărul celor care au nevoie de bani a crescut cu 10-15 % faţă de perioada similară a anului trecut. „Dacă anul trecut în octombrie am avut 500 de solicitări, în 2009 am ajuns la aproape 700 de persoane. După ce vom face bilanţul pe luna noiembrie vom observa cu siguranţă o creştere majoră“, a mai spus Lucian Marişca. Situaţia creată se explică prin numărului mare de şomeri disponibilizaţi în ultimul an. „În 2008 am avut 9.500 de membri, iar anul acesta numărul lor s-a mărit cu încă 1.000“, a mai spus Lucian Marişca.

Bani doar pentru membri

Nu toţi pensionarii pot solicita un astfel de împrumut. Avantajaţi sunt membrii CARP care plătesc lunar o cotizaţie de 1% din pensie. În funcţie de vechime, ei pot solicita sume cuprinse între 100 – 3.000 lei. Cu cât creşte suma, dobânda este tot mai mare. „Apelează cu încredere la noi. În luna decembrie vom avea şi mai multe cereri“, a mai declarat Lucian Marişca.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite