Marile investiții de agrement bat pasul pe loc la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrări blocate de criză în ștrandul sătmărean
Lucrări blocate de criză în ștrandul sătmărean

Pe hârtie și în proiecțiile 3D, Satu Mare va arăta în anul 2015 ca un veritabil centru turistic, cu posibilități nenumărate de petrecere a timpului liber. În realitate, proiectele au înghețat.

Pista de biciclete Satu Mare – Mateszalka, locuri de grătar pe malul Someșului, în zona cartierului Micro 16, și o nouă zonă de agrement sunt proiectele cu care municipalitatea își propune să impună râul care traversează orașul și malurile sale ca principal punct de petrecere a timpului liber. Aqua parc-ul privat de la Noroieni, la care se lucrează deja, vine și el să stopeze exodul spre mai popularele ștranduri din Ungaria, frecventate în fiecare vară de mii de turiști sătmăreni, în vreme ce asupra proiectului vechiului ştrand, concesionat de Beny Alex, domnește incertitudinea, iar Primăria amenință cu rezilierea contractului.

Cicloturism pe malul Someșului

Proiectul realizat de municipalitate, singurul palpabil până în acest moment, care prevede unirea orașelor Satu Mare și Mateszalka prin intermediul unei piste de biciclete, ar putea fi finalizat cel mai devreme în cursul lunii septembrie a anului viitor. Amatorii de plimbări cu bicicleta au deja posibilitatea să testeze tronsonul pistei amenajate pe dig, pe malul stâng al Someșului, care se întinde din zona podului de cale ferată până la ieșirea din oraș, la capătul cartierului Micro 16.

Cei aproximativ doi kilometri de pistă realizați sunt deja străbătuți zilnic de sute de sătmăreni, majoritatea tineri, pentru care, în mai puțin de o lună de la turnarea asfaltului, pista de pe dig a devenit loc de petrecere a timpului liber. Proiectul adiacent, de amenajare a locurilor de grătar și a unor terenuri de sport în zoba dintre dig și albia râului, în cartierul Micro 16, va mai avea de așteptat, cu toate că Primăria anunțase finalizarea acestuia în această toamnă. Până în prezent, lucrările nu au fost demarate, astfel că sătmărenii din cartier vor putea ieși la grătare și sport cel mai devreme în vara anuluii viitor.

Marile zone de agrement au înghețat

Lucrările la Aqua parc-ul Sanaqua de la Pădurea Noroieni evoluează cu pași de melc. Până în prezent, nicio cărămidă din megaproiect n-a fost așezată pe cele 8 hectare de teren, pe care s-au forat doar puțurile. Reprezentanții societății Sanaqua au anunțat însă că investițiile continuă. Proiectul de reabilitare și redare în folosință a ștrandului sătmărean arată și el excepțional pe hârtie, iar bazinele la care s-a început construcția anunță un proiect spectaculos, de nivel occidental.

Societatea Beny Alex din Negrești-Oaș, care a obținut concesiunea zonei de agrement, a încetat lucrările, din lipsă de fonduri, în această vară, fapt care a determinat primăria să analizeze posibilitatea rezilierii contractului.

„În cazul în care vom găsi întârzieri nejustificate până la sfârşitul lunii octombrie, vom propune în Consiliului local rezilierea contractului. Nu-mi convine, dar dacă nu vom avea de ales, vom renunța la contractul cu Beny Alex. Asta va genera amânări, va presupune refacerea întregului proiect, fapt care nu reprezintă niciun interes pentru nimeni. Dar dacă nu se va schimba nimic, va trebui să facem asta“, afirmă primarul Iuliu Ilyes.

Investiții de peste 20.000.000 de euro în afacerile de „timp liber”

Aqua parc-ul, ștrandul și pista de biciclete, marile proiecte care se derulează în municipiu, costă împreună peste 20.000.000 de euro. Valoarea totală a investiţiilor la proiectul Aqualandului de la Noroieni este de 8,5 milioane de euro, din care 70% finanţare din bani europeni, prin Programul Operaţional Regional privind dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, iar 30% finanţare proprie.

Investitorii au la dispoziţie 20 de hectare pe care se vor dezvolta, din fonduri private, hoteluri, piscine, saune, săli de tratament, restaurante, zone comerciale, locuri de joacă pentru copii, scenă pentru spectacole și zone de înfrumuseţare. Construcția pistei de biciclete, care va avea 18 kilometri pe partea română, are o valoare de 5,6 milioane de euro și este finanțat în proporție de 98% prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. Valoarea pe partea română a proiectului sunt estimate la aproximativ două milioane de euro.

Lucrările la ștrandul sătmărean prevedeau modernizarea fostei zone de agrement, închise în urmă cu 10 ani, și amenajarea unui Aqualand. Investiția totală este estimată la 9.000.000 de euro. În pofida faptului că lucrările Beny Alex stagnează, directorul societății, Radu Hossu, dă asigurări că proiectul nu a fost abandonat. „Este o perioadă dificilă din cauza crizei, însă dorim să finalizăm proiectul ștrandului așa cum l-am prezentat inițial“, a declarat, pentru „ADS“, Radu Hossu.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite