Marii investitori salvează satele sătmărene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania Unicarm a creat numeroase locuri de muncă pentru comuna Vetiş
Compania Unicarm a creat numeroase locuri de muncă pentru comuna Vetiş

Localitatea Vetiş a ajuns cunoscută la nivel naţional după ce omul de afaceri Vasile Lucuţ a deschis mai multe fabrici pe raza județului. Iluminatul public, salubritatea, dar şi proiectele de reabilitare sunt realizate în mare parte din banii plătiţi de firma Unicarm la bugetul local.

Investitorii mari din micile comune salvează bugetele primăriilor. Cel puţin 10% din banii alocaţi investiţiilor sunt asiguraţi din impozitul plătit de societăţi private. Un exemplu perfect este localitatea Vetiş, una dintre comunele care s-a dezvoltat foarte mult după ce firma Unicarm a ajuns să fie cel mai mare contribuabil la bugetul local. Anual, compania deţinută de omul de afaceri Vasile Lucuţ  virează peste 1.000.000 de lei primăriei din Vetiş. „Societatea este principalul contribuabil al comunei Vetiş. În 2008, acesta a virat aproape 900.000 de lei la bugetul local, iar în 2009, suma a crescut cu alte 100.000 de lei. Fără Unicarm în localitatea Vetiş ne-ar fi foarte greu în ceea ce priveşte investiţiile“, a declarat viceprimarul localităţii, Ilie Paşcu.
Proiecte realizate din banii de la Unicarm
Conform viceprimarului, din banii pe impozite şi taxe, revenite de la Unicarm, localitatea îşi asigură anual plata salubrizării şi a iluminatului public. „În plus, anul trecut am avut multe investiţii, printre care se numără şi întreţinerea drumurilor de acces, respective modernizarea lor“, a mai spus viceprimarul Vetişului.

Bugetul alocat în anul 2009 pentru cei 4.921 de locuitori ai comunei Vetiş  a fost 5.637.000 de lei, Unicarmul având o pondere de 10% la această cifră.
Din banii alocaţi de societate în 2010, edilii comunei vor să construiască, în 2010, Centrul Multifunţional Vetiş, să reabiliteze dispensarul şi farmacia din localitate, respectiv să modernizeze drumurile de acces. 

Societatea Unircarm Satu Mare deţine monopolul la produse şi preparate din carne pe Ardeal, iar din vara anului 2009, Vasile Lucuţ a deschis alte trei fabrici: de pâine, lapte şi îngheţată. „Am investit 30 de milioane de euro în acest proiect, iar o proporţie însemnată din aceşti bani ajunge în bugetul local al primăriei Vetiş“, a declarat omul de afaceri, Vasile Lucuţ. La ora actuală, societatea are un număr de peste 1.500 de angajaţi, iar cifra de afaceri se ridică la aproape 100 de milioane de euro.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite