Marfa din penitenciar, bună pe piaţa UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teofil Iederan tapiţează scaune în interiorul Penitenciarului
Teofil Iederan tapiţează scaune în interiorul Penitenciarului

Aproape 200 de persoane încarcerate la închisoarea din Satu Mare tapiţează scaune şi cos pantofi pentru Germania şi Ungaria. Pentru munca lor depusă, deţinuţii beneficiază  de reducere a pedepsei şi 30 % din salariul minim pe economie.

Aproape 200 de deţinuţi din cei 429 încarceraţi în Penitenciarul Satu Mare prestează muncă pentru diverşi agenţi economici. În acest fel, pentru patru zile muncite primesc cinci zile executate. Pe lângă bonificaţia zilelor libere, deţinuţii beneficiază şi de o parte financiară, ei fiind plătiţi pentru munca prestată cu salariul minim pe economie. „30% din venit revin persoanei încarcerate, iar 10% se consemnează pe numele său, urmând  să fie încasat, împreună cu dobânda aferentă, în momentul punerii în libertate. Restul de 70% revin Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, constituind venituri proprii“, a declarat Raluca Dimulescu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Satu Mare.
În anul 2009, instutuţia a încasat peste 400.000 lei de pe urma deţinuţilor care prestează muncă în folosul comunictăţii, cu 50% mai puţin faţă de anul 2009.

Tapiţează scaune de doi ani

Teofil Iederan este una dintre persoanele private de libertate care munceşte zilnic în atelierul de producţie scaune a Penitenciarului Satu Mare. Dacă la început reuşea să tapiţeze doar două scaune în cele opt ore de muncă zilnice, acum a ajuns la nivelul de profesionist. „A fost mai greu la început, însă acum totul merge ca pe bandă rulantă. Reuşesc să tapiţez şi şase scaune într-o zi de muncă“, a declarat Teofil Iederean, de 50 de ani, condamnat la patru ani de detenţie pentru furt.
Înainte de a fi privat de libertate, Teofil Iederean lucra în domeniul construcţiilor de biserici, respectiv pictură. Talentul şi-l exercită şi în interiorul Penitenciarului. „Anul trecut am participat la un concurs internaţional de picturi, fiind desemnat pe locul al treilea din cei peste 1.000 de participanţi“, a mai spus sătmăreanul.

Pantofi pentru Germania şi Ungaria

Pe lângă atelierul de producţie scaune, în spatele gratiilor peste 30 de deţinuţi cos zilnic 5.000 de perechi de pantofi care ajung ulterior în Germania şi Ungaria. Dacă în 2009, Penitenciarul a încheiat şapte contracte cu agenţii economici din domeniul prelucrare cherestea, cusut pantofi, pentru 2010 s-au încheiat, până la această oră, doar patru contracte. O parte din deţinuţi muncesc şi în sectorul agricol, instituţia dispunând de 500 de porci şi 60 de bovine care asigură hrana necesară persoanelor încarcerate.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite