Satu Mare: O săptămână de dreptate amânată la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: O săptămână de dreptate amânată la Satu Mare
Satu Mare: O săptămână de dreptate amânată la Satu Mare

Instituţii publice şi mii de justiţiabili sătmăreni resimt din plin efectele protestelor din justiţie. Mediul de afaceri este cel mai afectat de greva magistraţilor, cele mai multe cauze amânate fiind cele comerciale.


Începute acum o săptămână, protestele judecătorilor sătmăreni au afectat mii de justiţiabili care îşi aşteptau termenele, sentinţele, sau aveau de început un proces. Pe lângă cele circa 150 de dosare amânate într-o singură zi numai la Tribunalul Satu Mare, cele mai multe cauze fiind comerciale, unele instituţii sătmărene sunt aproape blocate de greva magistraţilor. Iar pentru că în fiecare cauză există cel puţin două părţi care aşteaptă o decizie de-o parte numărul sătmărenilor care resimt efectele protestelor din justiţie este considerabil.
Începând cu data de 1 septembrie, şi instanţele sătmărene s-au alăturat protestelor demarate la nivel naţional de breasla magistraţilor. „Se intră în sălile de judecată, însă se amână toate dosarele, în afara celor care privesc urgenţele penale, care privesc starea de arest, şi cele civile, legate de minori. Este vorba de circa 150 de cauze pe zi doar pe rolul Tribunalului Satu Mare de exemplu, cele mai multe fiind cauze comerciale”, afrmă, Remus Nemeş, vicepreşedintele Tribunalului Satu Mare.

De la începutul protestului, numai la Tribunalul Satu Mare au fost amânate 163 de cauze civile, 50 de cauze penale şi 457 de cauze comerciale

Judecătorii vor face ore suplimentare 
Pe de altă parte, judecătorii sătmăreni promit că, la finalizarea protestelor, vor face şi ore suplimentare pentru ca justiţiabilii sătmăreni să fie cât mai puţin afectaţi. „Sigur că se aglomerează cauzele aflate pe rolul instanţelor sătmărene, însă încercăm să dăm termene de amânare cât mai mici, pentru a nu prelungi cu mult timpul de aşteptare a unei sentinţe. După finalizarea protestelor, sunt convins că fiecare judecător îşi va concentra resursele pentru a face faţă aglomerărilor de cauze, şi dacă va fi necesar vom face şi ore suplimentare”, mai spune Remus Nemeş.
Şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare pierde din încasări din cauză că judecătorii nu dau sentinţe. „Sunt firme cu conturi blocate, şi procese legate de popriri de conturi sau executări silite, dar sentinţe judecătoreşti, nu se poate face nimic”, declara zilele trecute directorul DGFP Satu Mare, Mircea Ardelean. 

Peste o sută de dosare în aşteptare la Registrul Comerţului
Şi instituţiile sătmărene resimt pe deplin efectele protestelor din justiţie. De exemplu, la Registrul Comerţului s-au strâns în aceste zile de protest a judecătorilor peste 100 de dosare care aşteaptă semnătura unui judecător. „Pentru persoanele juridice, orice înregistrare la Registrul Comerţului se face pe baza unei dispoziţii a judecătorului. De la începutul protestului, preluăm cererile, încasăm taxele aferente acestora, însă acestea vor fi soluţionate doar când magistraţii vor termina protestele, pentru că, fără semnătura unui judecător nu se poate face nici o mişcare”, declară Victor Pop, directorul Oficiului de Registru al Comerţului Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite